maandag 26 mei 2014

De neerslag van 26 mei

Het zat enkele dagen in de meteorologische pijplijn dat het vandaag en de eerstkomende dagen tot plaatselijk intensieve neerslag zou kunnen komen. Tot in de ochtend leek die neerslag vandaag toch vooral weggelegd voor het zuiden en midden van Nederland.
In de middag ontstonden dan ook buien die nabij Nijmegen en boven de Veluwe fors in activiteit begonnen toe te nemen. Richting Utrecht namen ze vervolgens weer in actviteit af om boven onze omgeving opnieuw iets actiever te worden. Dat leverde hier halverwege de middag deze buienkraag met lage wolkenbasis op:

De buienzone bracht enkele ontladingen en liet ruim 11 mm in onze pluviometer achter:

Daarna trok de neerslagzone steeds verder naar het noorden en begon uiteindelijk over delen van Twente, Drenthe en Friesland te blijven slepen. Vooral uit deze gebieden komen momenteel dan ook berichten van wateroverlast. Zo zijn er plaatsen in Drenthe waar tot op dit op dit moment reeds meer dan 50 mm regen is gevallen.

Deze storing blijft nog 2 en misschien wel 3 dagen het weer in onze omgeving bepalen, dus mogelijk komt het het komende etmaal opnieuw tot hoge neerslagsommen en onweer.

Geen opmerkingen: