woensdag 21 mei 2014

Onweer van 20 mei 2014

Het zat al een tijdje in de verwachting dat het rond het midden van deze week tot een zomers onweer kon komen in onze omgeving. Toch had ik zelf niet gedacht dat gistermiddag de buien zo makkelijk zouden ontstaan. Alhoewel makkelijk, het duurde vrij lang eer een straat met convectie daadwerkelijk het buienstadium bereikte. Deze convectiestraat strekte zich uit van Limburg tot Noord-Holland en Friesland, zoals goed te zien op onderstaande satellietbeelden.

Op grondniveau was sprake van enige convergentie:

Deze straat met opbollende wolken bevond zich net ten oosten van mijn omgeving, maar ik had daardoor wel goed zicht op de ontwikkeling ervan.

Tegen het avonduur ontstonden vervolgens de eerste buien waarvan een aantal ook onweer produceerden.

Rond 19:30 uur begon het ook hier te rommelen, zonder dat het echt spectaculair werd. Het betrof met name hoogte-ontladingen.


Later in de avond volgenden vanuit het zuiden nieuwe buiengebieden en tussen 00:00 en 01:15 uur trokken drie van deze over ons heen (6,3 mm). De eerste en laatste brachten frequent onweer, zal zaten opnieuw de meeste ontladingen in de wolken verscholen. Wederom heb ik dus geen geslaagde bliksemfoto's kunnen maken!

De laatste buienlijn was eerder die avond behoorlijk actief geweest boven Centraal België en had lange tijd de vorm van een zogenaamde bow echo. Ten zuiden van Utrecht ging helaas de fut er wel uit, al was er nog even sprake van een arcus, mogelijk een rolwolk.

Geen opmerkingen: