maandag 1 september 2014

Herfstige augustusmaand

De voorbije maand is behoorlijk koel en nat verlopen. Ik heb weliswaar drie weken elders vertoefd, maar ook anders was er denk ik van fietsen weinig terechtgekomen. Wat een contrast met de afgelopen juli!
Het KNMI vat het als volgt samen:
Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur die is uitgekomen op 16,1°C was augustus de koelste augustus sinds 1993. Het langjarige gemiddelde bedraagt 17,5 °C. De maand ging echter vrij warm van start. In De Bilt werd het de eerste drie dagen nog zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger). Dat waren daar de enige zomerse dagen van de hele maand. Normaal telt augustus zeven zomerse dagen. Tot en met de 10e lag de temperatuur vervolgens op een normaal niveau voor de tijd van het jaar waarbij het her en der in het land nog tot zomerse dagen kwam.
Na 10 augustus raakte het zomerweer in verval en werd het steeds koeler. In de tweede helft van de maand was het uitgesproken koel waarbij de temperatuur op sommige dagen vijf tot acht graden beneden het langjarig gemiddelde lag. Van 15 tot en met 26 augustus, in totaal twaalf dagen, werd in De Bilt zelfs geen enkele warme dag genoteerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger). De laatste dagen van de maand liep de temperatuur weer op naar voor eind augustus normale waarden. In totaal werden deze maand, vooral dankzij het warme begin, nog zeventien warme dagen geregistreerd, tegen 23 normaal.

Augustus was gemiddeld over het land een zeer natte maand met een neerslagsom die (voorlopig getal!)uitkwam op 131 mm tegen 78 mm normaal. Daarmee staat augustus 2014 met die van 1957 en 1960 op een gedeelde tiende plaats in de rij van natste augustusmaanden sinds 1906. Ook Op de natste plaatsen is ca. 210 mm gevallen. Door het vaak buiige karakter van de neerslag waren de neerslaghoeveelheden wel grillig verdeeld over het land met soms op korte afstand van elkaar grote verschillen. Bovendien was het niet in het hele land nat. In Delen van Overijssel, Drenthe en Groningen viel op sommige plaatsen minder dan 75 mm regen. Opvallend was het grote aantal dagen waarop het regende. Op veel plaatsten viel van 6 tot en met 28 augustus, in totaal 23 dagen, regen. Soms ging het om veel regen. Augustus telde drie dagen waarop op tenminste één KNMI-neerslagstation 50 mm viel of meer. Meest in het oog sprong een regengebied dat op 25 en 26 augustus langdurig over de zuidelijke helft van ons land sleepte. In het zuiden bracht dit regengebied op veel plaatsen 30 tot 65 mm regen. Tegelijkertijd bleef het in het noorden helemaal droog.


Hier heb ik 168,5 mm af kunnen tappen:

De verandering in luchtsoort is goed te zien aan de dauwpuntstemperatuur die flink daalde; een teken dat ons land zich in polaire luchtmassa's bevond.
Ook hebben we weinig kunnen profiteren van een hoge luchtdruk:


De zomer was er één van grote contrasten. Het KNMI schrijft:
De afgelopen zomer was een seizoen vol tegenstellingen met veel zware buien en wateroverlast, tropische temperaturen maar ook uitgesproken koele dagen. Juni was warm, juli zeer warm maar augustus zeer koel, de eerste koudere maand in bijna een jaar.
Toch was de zomer gemiddeld over het hele land wat neerslag betreft geen uitschieter, zeker niet als we dat afzetten tegen de zomers van de laatste jaren. Dat komt door grote regionale verschillen: het zuiden was met ca. 470 mm in Maastricht wel uitzonderlijk nat, maar in het noorden was de zomer met plaatselijk 160 mm droog. Gemiddeld over het land viel omstreeks 265 mm tegen 225 mm als langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010. De zomers van 2004, 2007, 2011 en 2012 waren een stuk natter.


Na een droge juni heb ik hier deze zomer maar liefst 375,4 mm kunnen aftappen!

September is ondertussen droog van start gegaan en het lijkt de komende dagen zelfs tamelijk zomers te worden.
Vandaag heb ik maar vast een rondje van 50 km gefietst, voor het eerst in een maand tijd!

Geen opmerkingen: