dinsdag 9 september 2014

Langs de Angstel, de Holendrecht, de Waver en de Winkel

Ik ben vandaag langs meerdere riviertjes in het noorden van de provincie Utrecht gefietst. Nadat ik het Amsterdam-Rijnkanaal bij Loenersloot had verlaten, ben ik langs de Angstel naar Abcoude gegaan. Een fraaie weg!
De Angstel is een sterk meanderend riviertje tussen Abcoude en Loenersloot met een lengte van ongeveer 6 km. De Angstel verbindt het Gein en de Holendrecht met de Aa.
Oorspronkelijk was de Angstel een zijarm van de Utrechtse Vecht. Thans geeft het de grens aan van de gemeente De Ronde Venen. Aan de Angstel liggen Kasteel Loenersloot en een aantal buitenplaatsen.


Vanuit Abcoude ben ik over de A2 naar de Holendrecht gegaan.
De Holendrecht is een riviertje in de Nederlandse provincie Noord-Holland van ongeveer 2,5 km lang. Het riviertje begint ten noorden van Abcoude in het Abcoudermeer en kruist de A2 ten zuiden van het gelijknamige knooppunt Holendrecht. Daarna loopt het ten zuiden van de Bullewijker en Holendrechter polder waar een door het Groengebied Amstelland geplaatst zelfbedieningsveer voor voetgangers en fietsers aanwezig is met de naam Koet. Bij de Voetangelbrug splitst de rivier zich in twee gedeelten in de Waver naar het zuiden en in de Bullewijk naar het noorden.

Ik heb het stuk naar het zuiden aangehouden, langs de Waver dus.
De Waver is een riviertje in de Nederlandse provincie Noord-Holland, dat uitmondt in de Amstel. De rivier vormt de zuidelijke en de oostelijke grens van de gemeente Ouder-Amstel en de noordwestgrens van De Ronde Venen. Zij vormt eveneens de grens tussen de provincies van Noord-Holland en Utrecht.

Langs de Winkel ben ik verder naar het zuidoosten richting de Vinkeveense Plassen gegaan.
De Winkel is een riviertje in de gemeente De Ronde Venen in de provincie Utrecht. Het loopt van de Angstel bij Slot Abcoude (tussen Abcoude en Baambrugge) naar Stokkelaarsbrug, waar het uitmondt in de Waver.

Daarna aan de zuidzijde van de plassen naar Vinkeveen en vervolgens langs Wilnis weer naar huis.

Ondanks het vrijwel gesloten wolkendek is het een mooi tochtje geworden van circa 65 kilometer.

Geen opmerkingen: