maandag 29 september 2014

Footdee of Fittie

Na een dag werken in dit afzichtelijke oostblok-gebouw,

ben ik onder rustige en vrij zonnige atmosferische condities naar Footdee gelopen. Footdee, ofwel Fittie, is een kleine gemeenschap nabij de haven van Aberdeen. Het is eigenlijk een oud vissersdorp dat vanwege de uitbreiding van de haven aan het begin van de 19de eeuw moest verhuizen naar een afgelegen plek en op deze plek is vervolgens alles planmatig neergezet (vanuit de satelliet is het planmatige goed zichtbaar). Het zijn eigenlijk twee vierkanten met rijtjeshuizen, met de deuren aan de binnenzijde, om zo de elementen zoveel mogelijk buitenshuis te kunnen houden. Veel huisjes zijn klein en omdat de eerste bewoners weinig welvaart kenden, woonden er soms tien mensen op een paar vierkante meter.
Op de binnenplaatsen van de vierkanten werden vele schuurtjes voor de vissers gebiuwd en op de noordelijke werd ook een kerkje gebouwd. Tegenwoordig hebben vrijwel alle vissers Footdee verlaten en is er van de orginele families nog maar een enkeling over. De schuurtjes worden nu dan ook voor andere zaken gebruikt.

De oude mistklok van de haven:

Hier een BBC nieuwsbericht van twee jaar geleden toen Footdee getroffen werd door een muur van zeeschuim:
Daarna ben ik met gezwinde spoed terug de stad ingegaan,

om aldaar het diner te nuttigen bij een Thais restaurant.

Dat ik de enige gast bleek in in dit redelijk ruim opgezette restaurant had geen enkele invloed op het heerlijke eten gelukkig. Nu de voetjes even laten rusten!

Geen opmerkingen: