donderdag 4 december 2014

24 IJzige uren

Gisteren werd met een stevige oostelijke bries koude vrieslucht vanuit Duitsland aangevoerd, waardoor de temperatuur gedurende de dag alleen maar daalde en uiteindelijk het hele land in de vorst terecht is gekomen. Aangezien het gisternacht in het midden en westen van het land nog boven het vriespunt was, was er daar geen sprake van een ijsdag, ook niet op het hoofdstation in De Bilt.
Op ons eigen weerstation is de temperatuur halverwege de ochtend onder nul gekomen en momenteel stijgt de temperatuur weer tot boven het vriespunt. Het heeft zodoende 24 aaneengesloten uren gevroren, maar niet tijdens een kalender-etmaal en daardoor is er ook hier geen sprake van een ijsdag:

De vorst heeft natuurlijk invloed gehad op een aantal planten in onze tuin.
De Fatsia laat het blad en de bloemstengels hangen, maar ik heb het wel eens dramatischer gezien (trekt weer bij bij positieve temperaturen):

Vorstschade aan het blad van de Canna:

De Lavatera heeft een lang groeiseizoen gehad, maar dat is nu wel voorbij:

Ondanks dat het gisteren geen ijsdag was, is het etmaalgemiddelde uitgekomen op -1,2°C en daarmee zijn dus 1,2 Hellmannpunten gescoord. Dat is tegenwoordig bijzonder, want de winter van '13/'14 had geen enkele Hellmannpunt in De Bilt!
Vandaag en gisteren zijn dan ook de koudste dagen van 2014:

Het koude weer lokt veel vogels naar onze tuin, want daar is volop voedsel voorradig. Hier een selectie, van helaas donkere, foto's (gebrek aan zon!):

Geen opmerkingen: