maandag 1 december 2014

Meteorologische winter '14/'15 is begonnen

Op deze eerste dag van de meteorologische winter is het voor de verandering eens koud voor de tijd van het jaar. Midden op de dag zijn dit de temperaturen in ons land:

Dit tamelijk koude weer lijkt de rest van de week aan te houden waarbij ook steeds meer plaatsen met vorst te maken gaan krijgen. Of de zon ook nog weet door te breken is lastig te zeggen, vooralsnog lijkt de kans niet erg groot.
December 2014 gaat dus somber van start, november was echter een hele zonnige maand. Het KNMI schrijft daarover het volgende:
Gemiddeld over het land scheen de zon ongeveer 95 uur en daarmee is de maand zeer zonnig verlopen, want normaal schijnt de zon in november 63 uur. November 2014 hoort daarmee bij de zes zonnigste novembermaanden. Alleen op zondag 16 en 30 november liet de zon in het hele land verstek gaan en was er sprake van een echte sombere dag. De Bilt telde deze maand zeven sombere dagen, tegen negen normaal. In De Bilt komt het aantal zonuren uit op ruim 90 uur, tegen een langjarig gemiddelde van 63 uur.
Verder was november droog, ik heb 42,6 mm kunnen meten, opnieuw vrijwel gelijk aan het landelijk gemiddelde.
Het KNMI: November was gemiddeld over het land een droge maand met een neerslagsom van 42 mm. Normaal valt er gemiddeld over het land bijna de dubbele hoeveelheid van 82 mm. De meeste regen viel in de westelijke helft van het land, met in het noordwesten lokaal circa 85 mm. In het zuidoosten van het land viel deze maand ongeveer 30 mm. Veel dagen verliepen droog, of soms met wat lichte (mot)regen. De totale neerslagsom is vooral toe te schrijven aan twee natte dagen waarop gemiddeld over het land meer dan 10 mm viel. Op 3 november was het daarbij bovendien zeer onstuimig en kwamen ook zeer zware windstoten voor. Op de westelijke Waddeneilanden viel toen plaatselijk meer dan 25 mm. 16 november veroorzaakte een storing boven het land vrijwel de gehele dag regen en viel in het noordoosten van het land veel plaatsen meer dan 20 mm. In De Bilt viel deze maand 47 mm, tegen 80 mm langjarig gemiddeld.

Ook zal het niemand verbazen dat de maand erg zacht is verlopen.
Op 1 november beleefde het zuidoosten van het land een echte warme dag (maximumtemperatuur van 20 °C of hoger) en noteerde KNMI station Ell de hoogste temperatuur van deze maand : 22,0°C. In De Bilt komt de gemiddelde temperatuur deze maand uit op circa 8,2 °C en daarmee staat november 2014 in de top 10 van zachte novembermaanden sinds het begin van de metingen in 1901.

De herfst als geheel was ook opvallend zacht, zonnig en droog. Er is maar één herfstseizoen in de boeken terechtgekomen waarin de gemiddelde temperatuur nog iets hoger was. Het KNMI vat dit als volgt samen:
De herfst van 2014 is de op één na zachtste sinds het begin van de metingen drie eeuwen geleden. Bovendien was afgelopen najaar droog en veel zonniger dan normaal. De gemiddelde temperatuur over september, oktober en november was in De Bilt 12,4 graden. Dat is zo'n 2 graden boven normaal. Alleen in 2006 was de herfst met 13,6 graden zachter.
Vooral in september en november scheen de zon volop. November hoort zelfs tot de zes zonnigste maanden sinds het begin van de metingen. In de drie herfstmaanden viel gemiddeld over Nederland circa 135 mm tegen 243 mm normaal.


Verder was het opvallend rustig, op slechts twee dagen zorgde het weer voor serieuzere overlast:
Op dinsdag 21 oktober zorgde de eerste herfststorm van 2014 lokaal voor overlast. Ook op maandag 3 november was het onstuimig weer met aan de kust zeer zware windstoten. De noordwesterstorm leidde tot hoogwater waardoor de Oosterscheldekering moest worden gesloten.

Vooralsnog blijft het tamelijk rustig met mogelijk lichte winterse ongemakken. Volgende week zou de bezem door de atmosfeer kunnen gaan en dan neemt de kans toe dat Atlantische depressies de Noordzee gaan oversteken.

Geen opmerkingen: