woensdag 19 augustus 2015

Dubbeltje op zijn kant

Mijn doel om per fiets te bereiken was vandaag het monument Dubbeltje op zijn Kant aan de Hollandsche IJssel ten zuiden van Nieuwerkerk aan den IJssel, nabij Hitland.
Het monument herinnert aan de watersnoodramp van 1 februari 1953.
Om 0.00 uur was het bij laagwater al NAP +2,60 m. Dit was meer dan de hoogste hoogwaterstand toen bekend. De noordwesterstorm nam toe tot orkaansterkte. De aanhoudende regen, hagel en natte sneeuw verzwakten de dijk. Met man en macht werden zandzakken aangedragen. Behalve de dijkbewaking werkten zo'n 100 mariniers mee. Bij NAP +3,00 m startten de voorbereidingen voor de evacuatie. Zo'n 3 miljoen mensen in het achterland werden bedreigd. Om 4.00 uur werd NAP +3,84 m bereikt en spoelde er water over de onverharde dijk. Het water sloeg de binnenzijde stuk. Op sommige plaatsen was de dijk nog maar 1 meter breed! Om 5.30 uur sloeg er een gat van 15 meter in de dijk! Er moest iets gebeuren. Burgemeester J.C. Vogelaar van Nieuwerkerk aan den IJssel vorderde het schip de Twee Gebroeders van A. Evegroen, dat in de buurt lag. De schipper zette de 'kop' van zijn schip in de dijk en zwenkte de achtersteven naar het gat. Als een sluisdeur sloot de Twee Gebroeders het gat. Daarna werd het met zandzakken gevuld. Toen de dijk bij Ouderkerk aan den IJssel doorbrak zakte de waterstand en nam de waterdruk af.

Ook opvallend is dat de IJssel hier een behoorlijk getij kent. Nu was het laagwater (goed te zien op bovenstaande foto's van het monument).

Verder was het heerlijk om te toeren en de nieuwe racefiets heeft zich daarbij prima gedragen. Geen lekke banden of aanslepende remblokjes meer...

Geen opmerkingen: