maandag 12 juli 2010

Estofex: level 3 in Nederland!

Estofex staat voor "The European Storm Forecast Experiment", een initiatief van een groep Europese meteorologen en meteorologiestudenten, bedoeld om kennis in het verwachten van zwaar weer in Europa (en elders) te delen.
Deze vrijwilligers(!) maken ook dagelijks convectie-verwachtingen voor geheel Europa en deze verwachtingen zijn te vergelijken met degene die in de VS door de SPC gemaakt worden.
Hoe het ook zij, vandaag leide de verwachting tot een Level 3, vergelijkbaar met de High Risk die in de VS uitgegeven kan worden.
En waar is de atmosfeer dan toe in staat bij een level 3 verwachting?
"Threat level 3 is issued when there is a significant threat (probability greater than 15%) of extremely severe convective storms to occur within 40 km radius of a location. Level 3 is rarely issued and implies that a major severe weather outbreak is expected. Examples include the derecho (a thunderstorm system producing widespread extreme wind gusts) that struck a large part of Germany on July 10th 2002. Major tornado outbreaks also require a level 3. An example is the outbreak that occurred on June 25th 1967 across France, Belgium and the Netherlands, and the more recent case of tornadoes and large hail across Poland on August 15th 2008."
En de datum van vandaag kan aan het lijstje worden toegevoegd:

"A level 3 for severe wind gusts, tornadoes, large hail and excessive precipitation was issued for eastern Netherlands, northwestern and northern Germany, and southwestern Denmark.
DISCUSSION
Benelux, northwestern and northern Germany, western Denmark...
A strong bowing MCS has formed over central France overnight.This system is expected to move quickly NNEward. As the boundary layer warms ahead of this system, the chances of strong and extreme wind gusts will increase. Per 00 and 06 UTC soundings about 1500-2500 J/kg MLCAPE should become available i this air-mass.
With strong helicity being in place and LCL heights being low, storms that become surface-based will have a risk of tornadoes, that may be strong. The threat will be highest roughly in a 100 km broad zone to the northwest of a line from Maastricht to Dortmund to Kiel, where surface winds are from the ENE and boundary layer temperatures moderate.
Both for the disctinct risk of extreme wind gusts with the bow echo, and for the risk of tornadoes an upgrade to level 3 was decided. Moreover, extreme precipitation and large hail will be possible.
It is expected that the bow echo will move into Denmark during the second half of the afternoon and during the evening. Probably the threat of extreme wind gusts will persist at least until the mid-evening, when the system moves into an area of less instability."

Krachtige taal dus.
Aangezien er geen feestkater van gisteren was en ik toch de dag vrij had; tijd voor een buienjacht! Via MSN had Ben Lankamp al kenbaar gemaakt mee te willen en even na 11 uur pikte ik hem op in Baarn. Het begon al snel te regenen en onweren, dus we reden oostwaarts om voor de buien uit te komen. Op een parkeerplaats aan de A1 ten oosten van Voorthuizen ontmoeten we nog drie andere chasers en aldaar konden we ook een paar plaatjes schieten van onstuimige luchten, een shelf cloud in wording?

Marcel uit Leiden kwam ook bij ons in de auto en met twee auto's gingen we verder oostwaarts. Op de Veluwe regende het stevig en nabij Deventer leken we net de neerslag uit te rijden. We besloten daar om de N348 noorwaarts naar Raalte te nemen, maar het begon al snel weer flink te regenen. Nabij Raalte even een korte stop waarbij het ook een stuk droger werd:

Daarna stranden we nog een tijdje voor een spoorwegovergang, want er waren nogal wat problemen door blikseminslag. Via de radio en internet vernamen we van de grote overlast door zwaar weer in de Achterhoek en we dachten deze bui nog wel te kunnen onderscheppen. Via de N35 reden we naar Almelo en in Nijverdal leek het wel nacht. Straatlantaarns gingen aan en dat om 1 uur 's middags in de zomer!

Flinke regen en nabije inslagen hielden de adrenaline in het lijf op peil, een deel van de A35 stond zelfs blank. Maar zonder dat we het echt door hadden, had zich dus een actieve bow echo gevormd en deze ging met grote snelheid naar het noordoosten. De Achterhoek en het oosten van Twente hebben het zwaar te verduren gekregen, maar wij hadden net een schampschot. Geen grote hagel (gelukkig) en ook geen verwoestende windstoten (toch wederom gelukkig). Het was ook niet fotogeniek en een poging om de lijn via de A1 en Duitse A31 op hoge snelheid weer in te halen, hebben we vroegtijdig afgebroken, want dat leek een mission impossible. In het westen klaarde het ondertussen weer op en omdat het koufront nog moest passeren, was er tijd voor nieuwe convectie. Er ontstonden ook weer nieuwe buien in NW Frankrijk en W Vlaanderen. Naar het westen en via de A1 en de A30 belanden we op de A12. Maar de radarbeelden overtuigden niet en de buien waren nog zo ver dat we besloten de chase af te breken. Hieronder in het geel de gereden route:

Hans heeft Marcel en Joralf op station Driebergen-Zeist afgezet en is doorgereden naar Diemen en ik heb Ben naar Baarn gebracht en was na 370 km weer thuis in Utrecht.

Rond etenstijd kwam dan het koufront nog over, maar in plaats van activeren boven het warme land, bleef er steeds minder van over. Een beetje regen en wind en de temperatuur ging weer 5 graden naar beneden. De shelf cloud was al grotendeels gedefragmenteerd:




Dus, voor de tweede maal zat het mij vandaag tegen met het convectieve geweld, ik had er al met al wat meer van verwacht.
De timing was niet helemaal lekker natuurlijk, de ontwikkelingen verliepen te snel en te vroeg, eerst leek het er nog op dat het oosten pas halverwege de middag de zwaarste buien zou krijgen.
Achteraf kan je concluderen dat we niet de afslag naar Raalte hadden moeten nemen, maar door hadden moeten rijden over de A1. Maar of we dan veel gezien zouden hebben? Een fraai gust front wellicht, maar dan ook kans op problemen door schade.
De supercells ontstonden te vroeg en veel te noordelijk (nabij de Waddenzee).

Op naar de volgende situatie (woensdag?)!

1 opmerking:

Mark zei

Inderdaad Buddy, vandaag weer een lvl 3 van de Estofex heren en dames. Als ik me niet vergis. Wou nogmaals kijken, maar ligt eruit. Kennelijk meer mensen op dat idee gekomen.

Anyway, camera in de aanslag, op t ZZW gericht! :)