De afgelopen 48 uren hebben we een interessante weersituatie beleefd in Nederland. Vanuit het zuidwesten trok een langgerekt lagedrukgebied (lange, scherpe vore) met meerdere kernen over ons land. Aan de zuidflank van dit systeem werd warme en vochtige maritiem subtropische lucht aangevoerd, terwijl aan de voorzijde van het systeem een relatief koude polaire luchtsoort aanwezig was. Door opglijding van de warme over de koude lucht en de onstabiliteit in de warme luchtsoort ontstonden enorme wolkencomplexen die voor veel neerslag zouden gaan zorgen.
Hieronder de synoptische analyse van 12 UTC, donderdagmiddag (bron: KNMI):
Tijdens de nacht en ochtend zijn met name delen van Noord- en Zuid-Holland getroffen door zware regenval met plaatselijk > 60 mm regen.
De lokatie van de vore bepaalde uit welke hoek de wind waaide en hoe warm de aangevoerde lucht was. Hieronder is goed te zien dat er warme lucht vanuit het zuiden terrein probeert te winnen, terwijl in het noorden relatief koude lucht werd aangevoerd (bron: KNMI):
Aan het einde van de ochtend was het dus vooral raak op het grensvlak van beide luchtsoorten, in een strook over het midden van het land (bron: infoplaza.nl):
Later in de middag en in de avond kregen juist Twente en De Achterhoek actieve neerslag te verwerken en vooral in die hoek is extreem veel regen gevallen.
Hieronder een kaartje met de neerslagaftappingen over 48 uren, maar dit is vooral gevallen op 26 augustus (bron: infoplaza.nl):
Lokaal is dus meer dan 150 mm regen gevallen, ca 2,5 x de normale hoeveelheid voor de hele maand augustus. De gevolgen konden dan ook niet uitblijven; ondergelopen straten en parken, kelders en winkels met waterschade en zelfs afgesloten snelwegen (A1 was deels ondergelopen door doorgebroken dijkje). Hieronder een paar foto's:
Het is nog niet gedaan met de augustusneerslag; tot en met de laatste dag van de maand blijft de neerslagkans vrij groot met dit weekeinde lokaal weer grote neerslaghoeveelheden...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten