maandag 30 augustus 2010

The Dutch Monsoon part 2

"Het is nog niet gedaan met de augustusneerslag; tot en met de laatste dag van de maand blijft de neerslagkans vrij groot met dit weekeinde lokaal weer grote neerslaghoeveelheden..."
Met die woorden eindigde ik mijn vorige posting en nu het weekeinde voorbij is, kunnen we mooi de balans opmaken (bron: KNMI):

In goed Nederlands noemen we dat "spot on"!
Opvallend was de neerslag op het koufront gisteren, die zich manisfesteerde als een felle squall line (bron: Infoplaza):

Meer informatie over de term squall line vind je hier.
Dat we te maken hadden met een koufront was duidelijk, want na passage was het maar zo 4 of 5 graden kouder. Aangezien het voor het front al koud was, daalde de temperatuur achter de neerslag naar waarden die niet zouden misstaan in het winterhalfjaar (bron: KNMI):

Gisteravond en afgelopen nacht daalde temperatuur in het oosten en noordoosten zelfs tot rond 5 graden. Op dat zelfde moment werden andere delen van het land getroffen door veel wind; storm langs de kust en zware windstoten een eindje van de kust af. Ook hier in Utrecht heeft de wind me aardig uit de slaap gehouden, maar verbazingswekkend genoeg is de schade in de tuin beperkt gebleven. Always look at the bright side: de buien leveren soms mooie plaatjes op:


Waar de wind ook het nieuws zal halen, zijn de Bovenwindse Eilanden en andere eilanden in het Caribisch gebied. Orkaan Earl zou op bijvoorbeeld Sint Maarten voor flinke overlast kunnen zorgen vandaag. Hieronder het fraaie radarbeeld van Sint Maarten vanochtend:

Op de Atlantische Oceaan zijn ondertussen 3 systemen actief:

Naast Earl (bij onze koloniën) zien we verder naar het noorden Danielle, maar die vormt geen bedreiging voor land en zou in West-Europa voor wat nazomerweer kunnen zorgen. Ten oosten van Earl is een systeem in ontwikkeling en de kans is groot dat ook dit een tropische cycloon gaat worden:
"SHOWER AND THUNDERSTORM ACTIVITY HAS BECOME A LITTLE MORE CONCENTRATED NEAR THE CENTER OF A LOW PRESSURE SYSTEM LOCATED ABOUT 1150 MILES EAST OF THE LESSER ANTILLES. UPPER-LEVEL WINDS ARE CONDUCIVE FOR DEVELOPMENT...AND A TROPICAL DEPRESSION COULD FORM AT ANY TIME DURING THE NEXT DAY OR TWO. THERE IS A HIGH CHANCE...90 PERCENT...OF THIS SYSTEM BECOMING A TROPICAL CYCLONE DURING THE NEXT 48 HOURS AS IT MOVES GENERALLY WESTWARD AT ABOUT 20 MPH."

Hier nog een kaartje augustusneerslag:

Geen opmerkingen: