zondag 1 augustus 2010

Record grote hagel in Vivian, South Dakota op 23 juli, 2010

Het is gisteren officieel bevonden; het record van grootste hagelsteen ooit gemeten in de VS is verbroken!
In de late middag en vroege avonduren van 23 juli 2010, ontstonden er zware onweersbuien boven het centrale deel van de staat South-Dakota.
Eén van de zwaarst getroffen plaatsen is Vivian, waar zeer grote hagel, windstoten tot 80 km/uur en een kortdurende tornado gemeld zijn.

Een bewoner van het stadje heeft één van de grote hagelstenen bewaard (naar eigen zeggen niet eens de grootste) en deze meet maar liefst 20,3 cm in doorsnede, 45 cm in omtrek en heeft het verbazingwekkende gewicht van 879 gram! Deze hagelsteen verbreekt daarmee het vorige hagelgrootterecord voor diameter (was 17,78 cm op 22 juni 2003 in Aurora, Nebraska) en gewicht (was 757 gran op 03/09/1970 in Coffeyvile, Kansas). De Aurora-hagelsteen zal nog wel het record houden voor die van de grootste omtrek (namelijk 45,72 cm).

De hagel heeft vanzelfsprekend veel schade aan auto's en gebouwen veroorzaakt (gaten zelfs in plafonds!), maar er zijn geen slachtoffers gevallen.
Het moge duidelijk zijn dat ik blij ben dat wij tijdens onze vakantie in de VS niet met dergelijk grote hagelstenen op onze auto te maken hebben gehad...

Het officiële persbericht van NOAA.

Geen opmerkingen: