Dit is een follow up op deze posting van afgelopen augustus.
Nu Myra en ik net seizoen 3 van de HBO serie The Wire hebben gezien, zie ik het weer als mijn taak om deze epos aan het Nederlandse volk te promoten. Want wat zit deze serie goed in elkaar zeg!
Nog even een korte samenvatting van de setting:
"De makers van The Wire proberen een zo realistisch mogelijk zicht op een aantal aspecten van een Amerikaanse stad te geven. Dit realiseerden ze door het creëren van zo realistisch mogelijke personages. David Simon (de uitvoerende producent en schrijver van de serie) zei dat veel van zijn personages gebaseerd zijn op echte inwoners van Baltimore.
De makers gaven niet toe aan de druk om de serie te vercommercialiseren. De casting wordt geprezen voor het vermijden van grote namen, wat zorgde voor acteurs die bijzonder natuurlijk lijken in hun rollen. Het resultaat is een aparte, rauwe kijk op misdaad en maatschappij in Baltimore. De reeks groeide uit tot het paradepaardje van HBO.
De serie draait om de politie die criminelen volgt middels afluisterapparatuur, the Wire in jargon. Wat de serie onderscheidt van andere series is de gelijke aandacht voor opsporingsambtenaren én criminelen en het ontbreken van de traditionele good guys en bad guys. Eigenlijk mankeert er wel wat aan ieder personage. Bovendien krijgt de kijker sympathie voor zowel crimineel als politieman. Verder ontbreken snelle plotwisselingen met veel actie, veelal een vast onderdeel van een politieserie, nagenoeg geheel. In die zin is het ook geen politieserie, maar veel meer een sociaal drama, waarbij nadrukkelijk het falen van bepaalde zaken in de Westerse (Amerikaanse) samenleving onder de loep wordt genomen.
De burgemeester van Baltimore, Sheila Dixon, bekritiseerde de serie voor het in haar ogen overdreven kritische beeld van de stad. Inmiddels moet zij echter terechtstaan voor diefstal en wangedrag als burgemeester van de stad.
Baltimore is een havenstad aan de Amerikaanse oostkust en qua grootte vergelijkbaar met Rotterdam. De stad heeft een gewelddadige reputatie. Zo kent de stad, blijkens diverse passages in de serie, een gemiddelde van bijna één moord per dag."
De hoofdrolspelers in The Wire ken je niet, hoogstens uit bijrollen in andere series. Het gros is zelfs van Britse komaf. Maar de castingdirecteur heeft een neus voor kwaliteit. Iedereen, van gangster tot corrupte politicus, staat zijn of haar mannetje. De combinatie van een onbekende (en veelal zwarte) cast, de kritische ondertoon en het trage tempo kunnen een reden zijn dat The Wire op tv geen hit werd. Maar who cares; gelukkig bestaat de dvd! Mensen met een digitaal tv-pakket zouden de serie ook op 13th Street kunnen zien.
Laura Miller:
"In a way, it doesn't make sense to talk of "The Wire" as the best American television show because it's not very American. The characters in American popular culture are rarely shown to be subject to forces completely beyond their control. American culture is fundamentally Romantic, individualistic and Christian; when it's not exhorting you to "follow your dream" it's reassuring us that in the eleventh hour, we will be saved. American culture is a perpetual pep talk, trafficking in tales of personal redemption and the ultimate triumph of good over evil. We don't do doom. "The Wire" is not Romantic but classical; what matters most in its universe is fulfilling your duty and facing the inexorable with dignity."
Video recensies:
BBC Newsnight review: How good is The Wire?
BBC Newsnight: The Wire - best thing on TV?
Als toetje nog een briljante scene uit seizoen 3:
Nog twee seizoenen te gaan!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten