De afgelopen zomer is onze tuin enigszins geterroriseerd door lapsnuitkevers (ook wel taxuskevers genoemd), waarschijnlijk de gegroefde variant.
Vrijwel alle planten hadden vraatschade aan bladeren en ook zagen we geregeld zo'n beestje over het terras lopen:
Toch waren ze vooral in het donker actief en krijg je dus het gros van de populatie niet te zien. Zelfs in huis hebben we geregeld een exemplaar weggevangen en helaas haalden onze katten er hun neuzen voor op. Zelfs de vleesetende planten hadden moeite met de vertering...
"Hoewel de kever veel voorkomt is het geen bekende verschijning in de tuin omdat de kever een nachtactieve soort is. Ook in huis komt de kever wel eens voor waar hij aan de bladranden van de planten zijn karakteristieke halfronde happen achterlaat. De kever zorgt ook voor nageslacht door het leggen van eitjes in de bloempot waaruit na enige tijd de larven komen, die meestal zeer schadelijk voor de plant zijn. Het is een erg sloom dier dat niet snel kan rennen en niet kan vliegen. Deze soort heeft zeer goed ontwikkelde klauwtjes, waarmee de snuitkever zich stevig vast kan houden aan allerlei voorwerpen. De kever laat zich echter snel vallen zodra hij gestoord wordt en is daarna haast niet meer te vinden. Het is een kever die het hele jaar door gevonden kan worden, en in tegenstelling tot de meeste kevers, die maar kort leven, kan deze soort enkele jaren oud worden."
Het blijkt dat de kevers steeds meer een plaag vormen en dat ook exotische varianten Nederland aan het veroveren zijn. De vijfde kolonne?
Natuurbericht bericht er het volgende over:
"Verschillende uitheemse snuitkeversoorten en de inheemse gewone taxuskever veroorzaken veel overlast in tuinen en openbaar groen. Het probleem begon in de Randstad, maar verspreidt zich nu over de rest van het land. De insecten vreten de wortels en bladeren van verschillende plantensoorten aan. Volgens entomologe Silvia Hellingman komen de uitheemse soorten via het transport van Europees plantmateriaal ons land binnen."
Het gehele bericht is te lezen door de link hierboven aan te klikken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten