woensdag 22 september 2010

Andalucía 2010 - Dag 5: Sevilla

Another bright, sunshiny day, dus perfect weer om Sevilla verder te bekijken. Echter, Myra had nu dermate veel last van haar voeten, dat veel lopen niet echt meer een optie bleek. Maar er rijden open dubbeldekbussen rond voor zogenaamde city tours, ideaal dus! Bij de aanschaf van de kaartjes hoorden we dat deze twee dagen geldig waren en dat je continue kon uitstappen en weer opstappen.
Aanvankelijk waren wij vrijwel de enige die gebruik maakten van deze bus, maar na een minuut of 10 begon het aardig vol te lopen. En je kreeg inderdaad aardig wat van de stad te zien, behoudens dan het kleine historische centrum waar geen bussen mogen en kunnen rijden. Middels een koptelefoon en een taalselectie kreeg je bovendien allerlei wetenswaardigheden over hetgeen dat te zien was te horen.



De rondrit duurde ongeveer een uur en daarna zijn we toch maar uitgestapt. We hebben vervolgens de Torre del Oro bezocht en het maritiem museum dat daarin gevestigd is. Best aardig.


"De Torre del Oro (vertaling: Toren van het Goud) is een toren in Sevilla aan de Paseo Cristóbal Colón en de Guadalquivir. Hij dateert uit de 12e eeuw. Toen de Almohaden Sevilla als hoofdstad kozen, richtten zij twee bouwwerken op: de Torre del Oro en de Giralda. Het eerste maakte vroeger deel uit van de Moorse stadswallen tussen de Reales Alcázares en de rest van de stad. In 1760 werd hij verbouwd en kreeg hij er een klein torentje bij.
De naam Gouden Toren dateert uit de bloeitijd van Andalusië, toen de schepen uit de Amerikaanse koloniën binnenstroomden in Sevilla en hier werden gelost. Hij diende ook als gevangenis, kapel, opslagplaats en thans als maritiem museum (Museo Naval de Sevilla)."
Na een lunch op een terras gingen we op zoek naar de Plaza de España, een enorm bouwwerk omringd door parken. Het werd wel hier en daar gerestaureerd, dus we hebben niet alles kunnen zien, maar het is zeker een imposant bouwwerk.

"Het halvemaanvormige Plaza de España is een van de meest herkenbare pleinen van Sevilla. Ter ere van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929 werden er diverse gebouwen vervaardigd in het Maria Luisa Park, waaronder dit ontwerp van Aníbal González.
Het plein is gevormd als een enorme halve cirkel die volledig wordt omringd door gebouwen. Het merendeel van deze gebouwen wordt vandaag de dag gebruikt door de overheid. Geheel onderaan deze gebouwen bevinden zich 52 tegelmozaîken, fresco's waarop alle Spaanse provincies zijn afgebeeld in azulejo's (typische Andalusische tegeltjes). Midden op het plein staat een fontein en het middenplein wordt door talloze bruggetjes verbonden met de zijkant.
In 1962 fungeerde het Plaza de España als "Cairo Great Britain Army Headquarters" in de film Lawrence of Arabia.
Het plein diende ook als filmset voor Naboo in de film Star Wars: Episode II - Attack of the Clones uit 2002."

Vervolgens hebben we een bezoek aan het archeologisch musem gebracht, vooral mijn cup of tea.

Daarna weer op de city tour bus naar het Expo'92 terrein (wereldtentoonstelling van 1992 was in Sevilla). Veel gebouwen leken aardig vervallen, maar toch leuk om eens te zien. Ook de daar aanwezige Jardines Americanos moesten we natuurlijk bekijken en deze bleek vrij toegangelijk.
Na enige ontspanning in het hotel konden we 's avonds weer op de bus voor een romantic city tour; andere route met laagstaande zon, hoe romantisch! De route verliep langs statige huizen die gebouwd zijn voor de Exposición Iberoamericana (Ibero-Amerikaanse tentoonstelling) van 1929 en ook langs het stadion van Real Betis Balompié, ook wel bekend als Betis Sevilla.



De Plaza de Toros “La Maestranza”, de grootste stierenvechtarena van Spanje, gebouwd in 1749, hier in avondlicht:

Het diner hebben we genuttigd op een terras aan de rivier Guadalquivir met uitzicht op de Trianabrug, erg lekker.
Met het normale OV hebben we vervolgens ons hotel weer opgezocht. De volgende dag veruilden we Sevilla voor Cordoba.

Geen opmerkingen: