zondag 19 september 2010

Andalucía 2010 - Dag 2: Torremolinos - Ronda

Na een goed ontbijt in hotel Bajondillo begonnen we aan de reis naar onze volgende bestemming: de omgeving van het stadje Ronda. Een fraaie reis door de bergen en witte dorpjes als Mijas, Coin, Guaro en El Burgo. Vanzelfsprekend hebben we geregeld tussenstops gemaakt voor een nadere inspectie van de omgeving.



Halverwege de middag arriveerden we bij het landelijke hotel El Horcajo.
El Horcajo ligt mooi weggestopt in een dal en om daar te komen, moesten we een slingerend, smal weggetje afdalen met af en toe obstakels op het pad.


De kamer die we toegwezen kregen was sober en boers, maar netjes. Het zwembad van het hotel, waar we overigens geen gebruik van hebben gemaakt, lag er fraai bij.

De dag was nog niet gedaan en aangezien de meeste toeristen nu wel weer op weg naar hun accomodatie zouden gaan, besloten wij naar het stadje Ronda te rijden.
"Ronda ligt in een bergachtig gebied in centraal Andalusië, zo'n vijftig kilometer landinwaarts van de Costa del Sol op ongeveer 750 meter boven zeeniveau. De rivier Guadalevín splitst het stadje in tweeën en heeft een diepe kloof, bekend als El Tajo, uitgesneden waaroverheen drie beroemde bruggen van Ronda zijn gebouwd; de Puente Romano ("Romeinse brug", ook bekend als Puente San Miguel), de Puente Viejo ("oude brug", ook bekend als Puente Arabe, of "Arabische brug") en de beroemde Puente Nuevo ("Nieuwe brug"). Ten oosten van Ronda ligt het park Sierra de las Nieves ("Sneeuwgebergte") en in het westen ligt de Sierra de Grazalema."
Een stad met veel geschiedenis dus en dat vraagt om een uitgebreide stadswandeling.
Deze bleek dermate uitgebreid dat we uiteindelijk geen idee meer hadden waar onze auto geparkeerd stond. Hmmmz. Gelukkig heeft het navigatiesysteem van mijn mobiel in combinatie met mijn geheugen van Spaanse straatnamen ons uiteindelijk verder geholpen.





Meer trivia over Ronda:
"Vanaf de achttiende eeuw begon het stierenvechten steeds belangrijker te worden in de omgeving en in 1784 werd in Ronda een Plaza de Toros gebouwd, de oudst nog bestaande stierenvechtenarena van Spanje.
Zowel Ernest Hemingway als Orson Welles woonden jarenlang in Ronda en beschreven de schoonheid van het gebied. In Hemingways For Whom the Bell Tolls worden de moorden door de fascisten tijdens de Spaanse Burgeroorlog beschreven. Tegenstanders van het falangistische regime werden van de kliffen van El Tajo afgegooid.
De Belgische groep dEUS nam er hun plaat 'The Ideal Crash' op." (fijn album, vooral Instant Street is magistraal)

Na een goede maaltijd reden we halverwege de avond terug naar ons hotel. In die omgeving was dermate weinig lichtvervuiling dat het aantal sterren aan het firmament overweldigend te noemen was. Een mooi einde van deze reisdag!

Geen opmerkingen: