vrijdag 24 september 2010

Andalucía 2010 - Dag 7: Córdoba

Vandaag werden we gewekt door een gouden zonsopkomst, heerlijk wakker worden is dat, tenminste als je de avond ervoor op tijd je nest hebt opgezocht.


Het vroege opstaan heeft zo z'n voordelen, waaronder het feit dat we op tijd konden beginnen aan de wandelingen door Córdoba, voor de echte hitte toe zou slaan.
"Vandaag de dag is Córdoba niet één van de grootste steden van Spanje, maar Córdoba was ooit één van de belangrijkste steden ter wereld. In de 10e eeuw was het de op één na grootste stad ter wereld, met een voor toen ongekend hoog inwonertal van 500.000. Córdoba was de hoofdstad van het middeleeuwse Kalifaat van Córdoba. Uit die glorietijd zijn talrijke monumenten overgebleven, waarvan de Mezquita het beroemdste voorbeeld is. Sinds 1984 staat het historisch centrum van de stad als een geheel dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO."
De auto parkeerden we aan de zuidoever van de Guadalquivir, bij de Torre de Calahorra aan de Romeinse brug:

Daarna liepen we langs de Mezquita: "Emir Abd Ar-Rahman I begon in 785 met de bouw van een indrukwekkende moskee (Spaans: mezquita), met zijn 23.000 m² de op twee na grootste ter wereld. Het Islamitische gebedshuis kwam te staan op het terrein van de christelijke kerk San Vincente, waarvan de fundamenten bij opgravingen binnen in de moskee in de jaren '30 van de 20ste eeuw konden worden blootgelegd. Het bouwwerk vertoont sporen van Moorse, Romeinse, Byzantijnse, Syrische, Perzische en Gotische elementen; het was het voorbeeld voor de Spaanse moslimarchitectuur van de volgende eeuwen. Ongeveer 860 evenwijdig geplaatste marmeren zuilen ondersteunen de dubbele bogen, wat een uniek spel met licht en schaduw oplevert. Met de herovering van Córdoba door de christenen, in 1236, wordt de moskee tot katholieke kathedraal gewijd. In het midden wordt vanaf 1523 gedurende 234 jaar gebouwd aan een geweldig gotisch kerkschip, waarin ook renaissance- en barokinvloeden zijn terug te vinden. De vroegere minaret doet nu dienst als klokkentoren."
Aangezien we op korte termijn al een bezoek zouden brengen aan de moskee op het Alhambra, besloten we deze moskee niet van binnen te bezoeken. Maar ook van buiten was het geloofhuis mooi om te zien:


Vervolgens hebben we wel een bezoek gebracht aan de Alcazar de los Reyes Católicos, de Burcht van de Katholieke Koningen. Een 15e-eeuws slot met prachtige tuinen:



De tocht liep verder door allerlei smalle straatjes en o.a. de Judería (de vroegere Joodse wijk), maar ook door een winkelgebied:








Uiteindelijk belandden we halverwege de middag op een rustig terras voor een lunch met tapas (bij elk glas bier 1 gratis tapas, juist). Dat smaakte weer voortreffelijk!

De avond hebben we doorgebracht in een moderner deel van de stad, tussen uitgaande jeugd. In de verte hingen nog wat stervende buitjes en dat gaf een mooi aanblik bij de ondergaande zon:


We wilden ook nog de ruïnes van Medina Azahara bezoeken, maar omdat die buiten de stad in een tamelijk open gebied liggen, besloten we om het bezoek uit te stellen tot de volgende vroege ochtend, voor de reis naar Granada.

1 opmerking:

Miriam zei

Just acrossed your blog. I don't understand you text, however the photos are great! :) Keep up the good work!! :)

http://t-m-eyes.blogspot.com/