zondag 1 juni 2014

Maand mei was niet echt warm, de lente was echter bijzonder warm

Het KNMI schrijft over de afgelopen maand het volgende (opgesteld op de dag voor Hemelvaart): Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur die zal uitkomen op ca. 13,5 °C was mei vrij warm. Het langjarig gemiddelde bedraagt 13,1 °C.
Na het rustige begin van de maand volgde van 6 tot en met 14 mei een uitermate wisselvallig, somber en nat tijdvak. Oorzaak waren depressies die vanaf de oceaan via de Britse Eilanden oostwaarts trokken. De temperatuur lag hierbij rond of iets onder het langjarig gemiddelde.
Mei was gemiddeld over het land een natte maand. Inmiddels is er 90 mm gevallen en naar verwachting zal de neerslagsom verder oplopen naar ca. 100 mm. De normale hoeveelheid regen in mei bedraagt 61 mm.
Onze regenmeter heeft een maandsom van rond 78 mm geregistreerd en daarmee zaten wij dus onder het landelijk gemiddelde.

Over het afgelopen meteorologische seizoen concludeert het KNMI het volgende: Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van ca. 11,3 °C, was de lente de op één na zachtste sinds het begin van de regelmatige waarnemingen in 1706. Alleen de lente van 2007 was met 11,7 °C nog zachter. Het langjarig gemiddelde bedraagt 9,5 °C. Het uitzonderlijk zachte weer houdt inmiddels zes maanden onafgebroken aan. De afgelopen winter eindigde daardoor ook al bij de zachtste in drie eeuwen.
De hoeveelheid neerslag deze lente zal uitkomen op ca. 160 mm regen tegen een langjarig gemiddelde van 172 mm. Met name maart was een droge maand. Landelijk gemiddeld viel toen slechts 26 mm tegen 68 mm normaal. Op sommige plaatsen viel toen minder dan 10 mm regen. Ook in april viel met 38 mm wat minder dan de gebruikelijke 44 mm regen. Mei was nat met een neerslagsom die gemiddeld over het land zal uitkomen op ca. 95 mm tegen 61 mm normaal.
Ook hier zaten wij onder het landelijk gemiddelde, maar dat komt dan met name door de buien die we in mei "gemist" hebben.

De laatste dag van de maand/het seizoen begon veelbelovend met blauwe luchten en weinig wind, ideaal voor opnieuw een tochtje op de fiets.

In de middag zijn Myra en ik het centrum van Utrecht ingegaan en hebben door middel van een ANWB stadswandeling nog een aantal straatjes ontdekt waar we niet eerder geweest waren. Helaas hing er wel vrijwel continue een wolk voor de zon, maar toen de zon er eenmaal weer bij was, hebben we direct een terrasje op de Ganzenmarkt gepakt. Aan het begin van de avond hebben we een rustig stukje van de Oudegracht opgezocht om aldaar aan de werf een aantal voortreffelijke tapas te verorberen.

Geen opmerkingen: