zondag 19 april 2015

Vakantie aan het Lauwersmeer


Afgelopen dagen heb ik samen met mijn ouders doorgebracht rondom het Lauwersmeer. Dit watergebied is op 23 mei 1969 ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee. Onder druk van met name de Friese bevolking (actieleuze: De Lauwerssé moat ticht!) werd ervoor gekozen om de zeearm af te sluiten. De Groningers, met name de Zoutkampers, waren destijds minder blij met de sluiting, doordat de garnalenvloot en haven van het dorp hierdoor gedwongen moest worden verplaatst naar de nieuwe haven Lauwersoog.
Door de afsluiting is een groot en divers natuurgebied ontstaan, alwaar het vooral heerlijk vogelen is. En dat vogelen is aan een deel van de familie Hulshof goed besteed. Het gebied is een toplocatie voor vogelaars omdat er vele bijzondere vogelsoorten gezien kunnen worden. Belangrijke kijkgebieden zijn de Ezumakeeg aan de Friese Kant van het Lauwersmeer met enkele vogelkijkhutten en een secundaire weg voor vogelaars en andere natuurliefhebbers. Vooral met de late-middag- of avondzon in de rug vinden vogelaars het schouwspel hier adembenemend. Aan de Groninger zijde is het Jaap Deensgat, met een uitkijkbult en een vogelkijkhut, en het Oude Robbengat. Zodoende hebben we daar meerdere wandelingen ondernomen. De foto's van de vogels volgen later, er dient nog enige determinatie plaats te vinden.
Na een relatief korte wandeling op donderdagavond, hebben we afgelopen vrijdag een wandeling van ruim 11 kilometer nabij Kollumeroord ondernomen. Het blijkt een aangenaam divers gebied met veel rietlanden, drassige weiden, water en bosschages. Vooral de shows die gegeven werden door de kiekendieven waren adembenemend om te aanschouwen. Aansluitend zijn we naar de vogelkijkhut aan de Ezumakeeg gereden:


Na deze inspannende bezigheid in de frisse noordenwind hebben we tegen de avond het stadje Zoutkamp bezocht. Dit oude vissersdorp heeft veel charme verloren, enerzijds door het afsluiten van de Lauwerszee en omdat er na de oorlog veel van de huizen in het oude dorp waren verkrot. In 1956 besloot de gemeente Ulrum tot sanering van het hele centrum, wat inhield dat vanaf 1960 veel 18e- en 19e-eeuwse vissershuisjes werden gesloopt. Of zoals een wethouder het destijds zei: "Zoltkamp, doar mout de bulldozer deur". Dertien huisjes werden in 1973 overgebracht naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, waar ze in het buitenmuseum werden opgebouwd in een apart buurtje. De Ulrumse burgemeester die in 1973 hiervoor toestemming verleende, Hans Krajenbrink, werd twee jaar later zelf burgemeester van Enkhuizen. Van de oude bebouwing is in Zoutkamp alleen nog wat terug te vinden in de Vissersstraat achterin het vroegere centrum.

Aan de oude haven hebben we in een restaurant een heerlijk diner genuttigd.
Gisteren zijn we eerst naar de haven van Lauwersoog gereden. Altijd leuk om die bedrijvigheid te aanschouwen en bovendien hadden we fraai zicht op de Waddenzee en bijbehorende eilanden. Lauwersoog is een belangrijke vissershaven (lettercode: LO) en heeft een eigen visafslag. Een gedeelte van de vissersvloot van Urk (met lettercode UK) heeft als thuishaven Lauwersoog. Ook veel Deense vissers leggen regelmatig aan in Lauwersoog. Het dorp en de haven zijn zeer geliefd bij dagjesmensen, ook vanwege de mogelijkheden om verse vis te eten.

NAM booreiland AWG-01:

Daarna hebben we een wandeling van 7 kilometer door het Marnebos en Lauwersoogbos ondernomen, vaak langs de grenzen van een groot schietterrein van defensie.

Het was perfect weer met volop zon en minder wind dan vrijdag. Daardoor lieten veel dagvlinders zich zien en floten zangvogels het hoogste lied.

Ondanks de felle zon was het niet warm; de temperatuur lag in de middag vaak maar net boven de 10 graden. De lucht was echter schoon en droog, perfect om een zomers kleurtje op te doen. Het leek wel vakantie!

Zoals gezegd volgen de geschoten foto's van de gevederde vrienden op een later moment.

Geen opmerkingen: