donderdag 13 januari 2011

Onweer maakt antimaterie


Elmar Veerman van het VPRO programma Noorderlicht bericht het volgende:
"Bij onweer kan het er zo heftig aan toe gaan dat een straal antimaterie ontstaat, lijkt de Fermi-satelliet te bewijzen.

Deze satelliet is helemaal niet bedoeld om naar de aarde te kijken. Het ding detecteert gammaflitsen uit het verre heelal, de meest energetische straling die we kennen. Maar af en toe zien Fermi's detectoren gammaflitsen die uit het apparaat zelf lijken te komen. En die hebben altijd dezelfde energie: 0,511 Mega-elektronvolt.

Dat is precies de energie die vrijkomt wanneer een elektron botst met zijn antideeltje, het positron. Elektronen zijn er zat in de satelliet, maar waar komen die positronen vandaan? Hun bron is nu gevonden, hebben wetenschappers bekendgemaakt op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Astronomical Society: ze komen van de aarde. Uit onweersbuien, om precies te zijn.

Sinds zijn lancering, in 2008, heeft Fermi 130 keer zo'n typische flits gedetecteerd. Dan werd hij dus getroffen door een positron. Steeds als dat gebeurde, was er een onweersbui in de buurt. Meestal er direct onder, maar in vier gevallen wat verder weg. Volgens de betrokken wetenschappers bewijzen deze waarnemingen dat er bij heftig onweer een straal positronen omhoog geschoten wordt, antimaterie dus. De deeltjes reizen via de veldlijnen van het aardmagnetisch veld. Een publicatie hierover zal binnenkort verschijnen in het vakblad Geophysical Research Letters. Overigens lijkt het goed mogelijk dat dit in het laboratorium ook kan gebeuren."

Hier vind je het originele persbericht van NASA met een aantal animatie video's.

Geen opmerkingen: