donderdag 6 januari 2011

Tornado watches van 2010


Het bovenstaande kaartje, samengesteld door Greg Carbin van NOAA's SPC, laat alle uitgegeven tornado watches per county in de VS van het afgelopen jaar zien.

Een tornado watch wordt uitgegeven door de nationale weerdienst als men verwacht dat er in die omgeving binnen enkele uren tornado's kunnen ontstaan.
Het kaartje laat een opvallend druk seizoen zien in Mississippi en omgeving en de noordelijke prairies, alsook twee dagen met zwaar weer in Arizona. De staten Oklahoma en Kansas, berucht vanwege de vele tornado's die er kunnen optreden, hebben een redelijk normaal tornadojaar achter de rug, in Texas waren er juist minder dan normaal.
Nu is ook goed te zien waarom we tijdens onze chasevakantie afgelopen mei zo vaak naar de noordelijke staten hebben moeten rijden, alhoewel we ook daar geen tornado gezien hebben.
Hieronder een trailer van de documentaire van Sean Casey (mogelijk bekend van de Discovery Channel serie Storm Chasers) over het behalen van zijn doel; met een IMAX camera beelden schieten in een tornado.


Ondertussen is de winter in Nederland even met vakantie. Kan die gladde smurrie die her en der nog ligt eindelijk verdwijnen. Later in de derde week van januari lijken de kansen op het binnenstromen van koude lucht weer toe te nemen. Maar dit is een ietwat glazen bol voorspelling.

Geen opmerkingen: