woensdag 29 december 2010

Het kan vriezen en het kan dooien SLOT

Hieronder een kaartje met de actuele temperaturen in ons land:

Het moge duidelijk zijn dat de temperatuurverschillen in Nederland erg groot zijn. In het oosten vriest het de komende twee nachten streng, in het zuidwesten blijft het kwik net boven nul. De oorzaak van deze grote verschillen ligt in de positie van een uitgeblust frontje boven ons land en de verdeling van wolkenvelden en opklaringen, waarbij langs de oostgrens ook nog enige transportkou uit de diepvries van Duitsland plaatsvindt.
Vandaar dat de atmosfeermodellen zo lang aan het stuntelen waren voor wat betreft de temperatuur in ons land! Een echte winnaar kan ik nog niet aanwijzen. GFS zat in elk geval lange tijd voor het noordoosten goed en ECMWF bleek correcter voor het zuidwesten.
Terwijl het sneeuwdek hier serieus te lijden heeft gehad van een paar dagen met positieve temperaturen is het de vraag wat de winter nog meer in petto heeft.
Vanaf vrijdag steekt er weer een noordelijke stroming op en zijn de koudste papieren voor het zuidoosten van Nederland weggelegd. Maar ook elders is het niet gedaan met de winterse perikelen; mogelijk krijgen we volgende week weer met enkele sneeuwsituaties te maken!

Geen opmerkingen: