woensdag 1 december 2010

Bezoek aan het Monster Bal


Gisteren heb ik met collega's Ewoud en Bram een bezoek gebracht aan 'The Monster Ball tour' van Lady Gaga in Rotterdam, wie had dat ooit gedacht? Om eventuele verkeersellende te vermijden, waren we reeds rond 16 uur op het Zuidplein, terwijl het concert rond 19.30 zou beginnen. Tijd genoeg om een lekker bokbiertje te consumeren met aansluitend een goede maaltijd. Buiten stonden de fans met staplaatsen al lekker te blauwbekken in de rij voor de ingang. Met -2°C en Oost 4 Bft zal dat geen pretje geweest zijn en dan is het in de kroeg toch aangenamer. Desondanks moesten wij 's avonds ook nog een minuut of 10 buiten in de rij staan en hebben we nog een deel van het voorprogramma (energieke Semi Precious Weapon) gemist. Rond 20.30 uur kwam mevrouw Germanotta op het podium, om de zoveel nummers weer in een andere (extravagante) outfit gehuld. Daarbij werd ze vrijwel continue vergezeld door een groep dansers en danseressen. Geregeld nam ze het woord om haar kleine monstertjes te overtuigen dat ze voor zichzelf moeten opkomen en van zichzelf moeten houden. Dat zijzelf vroeger vaak gepest is en dat ze van NL houdt, ondermeer vanwege ons softdrugsbeleid en de homo-emancipatie.
De setlist van het concert was volgens mij deze:
Intro
Dance in the Dark
Glitter and Grease
Just Dance
Beautiful, Dirty, Rich
The Fame
LoveGame
Boys Boys Boys
Money Honey
Telephone
Speechless
You and I
So Happy I Could Die
Monster
Teeth
Alejandro
Poker Face
Paparazzi
Encore: Bad Romance
Veel bekende hits natuurlijk, maar ook twee nieuwe nummers die op een binnenkort te verschijnen album komen te staan.
Tijdens het concert heb ik geregeld opnamen met mijn Nokia gemaakt, hieronder degene die ik de moeite van het plaatsen waard vind.
Het nummer 'Speechless' is een juweeltje en ze zingt het met overtuiging (zittend aan een brandende piano, zelfs een vuurhoos!):

Gaga is van origine een singer/songwriter en één van de nieuwe nummers laat goed horen wat ze in huis heeft. Waarschijnlijk zal ze in de toekomst meer en meer van deze ouderwetse rock&roll te horen brengen. Het nummer 'You and I':

Hier een nummer zoals de meeste van ons Lady Gaga kennen, Paparazzi. Ook is te zien hoe ze een soort van verhaallijn aanbrengt in haar show:

Ze heeft al met al een goed geöliede show neergezet waarbij haar grootste hits goed verspreid over de avond gebracht werden met natuurlijk de grootste meezingers als laatste. Ze nam nauwelijks tijd om tot rust te komen; de enige pauzes die ze nam, waren voor verkleedpartijen. Het zingen werd geregeld gecombineerd met dansen en naar eigen zeggen heeft ze nooit aan lip singing gedaan, dat is lovenswaardig. Maar is zij nu al Madonna 2.0? Ze komt een heel eind en als ze het nog niet is, is het denk ik wel een kwestie van tijd. Ze heeft haar naam goed opgebouwd en zolang ze evenwichtig het extravagante en het singer/songwriter zijn blijft combineren, gaat ze ongetwijfeld nog groter zijn dan ze nu al is.
Het was genieten om in elk geval voor één avond een klein monstertje te zijn en om een ietwat ander genre concert te bezoeken dan ik normaal gesproken doe.

Recensie Oor.
Recensie Algemeen Dagblad.
Recensie website Floating in Dreams.

Geen opmerkingen: