zondag 12 december 2010

Morgenavond weer sneeuw?

Terwijl met een naar noordoost draaiende wind momenteel de Scandinavische winterlucht ons land weer aan het veroveren is, zijn er meer en meer signalen dat een storing morgenavond al voor neerslag gaat zorgen. Op enige hoogte neemt deze verstoring wel tijdelijk minder koude lucht met zich mee, maar aan de achterzijde wordt zelfs nog wat koudere lucht aangevoerd dan de luchtsoort waar we tijdens de komende nacht in vertoeven.
Het ziet er naar uit dat de storing in de oostelijke helft van het land sneeuwval gaat brengen en dat levert ook een sneeuwdekje op, in het westen zal het belangrijkste deel aanvankelijk smeltende (natte) sneeuw zijn. Het zou mij momenteel weinig verbazen als het sneeuwdek lokaal dikker dan 5 centimeter gaat worden. Het GFS model laat voor de tweede helft van morgenavond deze sneeuwhoeveelheden zien:

Voor de tweede helft van de week is kans op sneeuwchaos t.o.v. eerdere berekeningen iets afgenomen, maar zeker in de oostelijke provincies is de kans op een significant sneeuwdek nog groot te noemen. Voor de middellange termijn opteren de meeste modeloplossingen momenteel voor een verzachting richting de kerst, maar wellicht heeft de huidige winter wel heel andere plannen...

Geen opmerkingen: