vrijdag 3 december 2010

Bypass en dotteren van de verkeersaderen rondom hart van NL

ANP − 03/12/10
DEN HAAG - Het kabinet stopt de komende jaren 1,25 miljard euro in de ringweg van Utrecht. De stad krijgt een rondweg die in 2020 klaar moet zijn. Dat maakte minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastuctuur) vrijdag bekend na de wekelijkse ministerraad.

Aan de noordkant van de stad krijgt Utrecht een autoweg, aan de oostkant komt een zevenbaansweg te liggen. Deze zal deels overdekt zijn. Ook aan de zuidzijde, de kant van de A12, worden de wegen uitgebreid. De westzijde heeft al een vijfbaansweg.

Hart van Nederland
Utrecht geldt qua verkeer volgens Schultz als het hart van Nederland. In de toekomst wordt voorzien dat het rond het knooppunt steeds drukker wordt.

In de afspraken die Schultz heeft gemaakt met onder meer de provincie Utrecht en de gemeente Utrecht, is volgens de minister ook veel geld vrijgemaakt voor openbaar vervoer. Als het rendabel blijkt, wil Schultz 110 miljoen euro steken in een tramlijn naar het Utrecht Science Park, beter bekend als de Uithof.

Verder moet de busverbinding tussen de wijk Leidsche Rijn en het Centraal Station worden 'versneld' door de aanleg van tunnels.

Inspraak
De plannen worden in de komende jaren voorgelegd ter inspraak. De uitvoering kan volgens de minister in 2016 beginnen , zodat de eerste projecten in 2020 zijn afgerond. Volgens het ministerie van Infrastructuur betreft het één van de grootste wegprojecten van de komende jaren.

Geen opmerkingen: