zaterdag 4 december 2010

Heerlijk wintertje strooit met sneeuw

De huidige winter is hard op weg geschiedenis te schrijven. Na de bitterkoude, is het nu vooral de neerslag die het land tot stilstaan brengt.
De minima van gisteren waren trouwens nog opvallend, op uitgebreide schaal kwam het tot strenge vorst:

En zo komt het dat de koudeproducktie deze maand in De Bilt al tot boven de 20 hellmannpunten is gestegen. Er zijn maar weinig jaren geweest waarbij de eerste decemberweek meer dan 30 punten heeft opgeleverd en daar gaan we nu wel in de buurt komen.
Maar vanaf vandaag draait het dus niet zo zeer meer om extreem lage temperaturen, maar om de winterse neerslag. Vandaag trok een actief sneeuwfront van west naar oost over het land en dat heeft op verschillende plaatsen meer dan 10cm verse sneeuw opgeleverd. In combinatie met de straffe zuidenwind leverde dat verstuivingen en sneeuwduinen op. Sensatiekrant De Telegraaf weet het geheel altijd weer pakkend in een kop te vangen:

Helaas verkeer ik momenteel in een nachtdienstenserie en aangezien het daglicht beperkt is, was ik niet in de gelegenheid om een mooie sneeuwwandeling te maken. Daar maar wat plaatjes van rondom het huis:



En het einde is nog niet in zicht! Komende avond, nacht en morgenochtend trekt opnieuw een actief neerslaggebied over en aangezien de aangevoerde lucht minder koud gaat worden, neemt de kans op regen met ijzelvorming flink toe. Dat gaat een helse rit op en neer naar het werk worden!
Morgen zou het vervolgens licht moeten gaan dooien, maar de vorst keert al snel weer terug en later volgende week gaat het waarschijnlijk ook weer sneeuwen!

Geen opmerkingen: