zondag 6 februari 2011

Biutiful


Gisteravond in Movies de nieuwe film van regisseur Alejandro González Iñárritu (bekend van 21 Grams, Amores perros en Babel) gezien en deze draagt de pakkende titel Biutiful. Een beklemmend portret van een man die zich ophoudt in de onderste sociale laag van Barcelona, te horen krijgt dat hij niet lang meer te leven heeft en ondermeer zorg moet dragen voor de opvoeding van zijn kinderen.
Hier de trailer:

"Uxbal (de Spaanse acteur Javier Bardem (o.a. bekend van de magistrale rol in No Country for Old Men) met een knopje in zijn oor en een vossenstaart) is een paranormaal begaafde rommelaar met uitgezaaide prostaatkanker, die zo goed en zo kwaad als het gaat voor zijn twee kindjes probeert te zorgen. Geld verdient hij door illegale Chinezen aan het werk te zetten, in delen van Barcelona die níet op de ansichtkaarten staan: de wijk El Raval met name, waar illegalen uit alle delen van de wereld hun in illegale ateliers gefabriceerde handel op straat verkopen, en de politie klopjachten houdt als er niet voldoende smeergeld wordt betaald. ‘De Chinezen nemen het over’, zegt een corrupte politieman. ‘Straks eten zij de beste ham en telen wij de rijst.’"

Het is een behoorlijk zwart portret geworden waarbij af en toe nog de hoop door de kieren gloort. De regisseur heeft het maximale gebruikt om de emoties in het verhaal over te brengen op de kijker, soms zelfs om het geluid van een kloppend hart te versterken bij innige omhelzingen.
Als vader gevangen in de illegaliteit van Barcelona is je naderende dood slechts een fractie van je zorgen...

Geen opmerkingen: