dinsdag 15 februari 2011

De zon wordt wakker

We bevinden ons momenteel in zonnecyclus 24. Een zonnecyclus duurt gemiddeld 11 jaar. Rond 2008/2009 was het zonneminimum, de overgang tussen zonnecyclus 23 en 24, maar dit zonneminimum hield veel langer aan dan normaal.

Volgens de berekeningen had de cyclus al een jaar of 2 geleden op gang moeten komen, maar het bleef tot dit jaar erg stil op de zon. Echter, gisteren heeft de zon voor het eerst in de huidige cyclus een X-flare geproduceerd! Dat zijn de krachtigste uitbarstingen die op de zon plaatsvinden.
Het aantal zonnevlekkengroepen neemt ook toe op de zon. Als er regelmatig veel zonnevlekkengroepen aanwezig blijven en er steeds meer uitbarstingen komen, kan je stellen dat het zonneminimum aan zijn einde gekomen is.
Als er nou een actieve zonnevlekkengroep naar ons toewijst en een flinke uitbarsting produceert, zoals nu is gebeurd is, is er een goede kans aanwezig dat de uitbarsting het aardmagnetisch veld gaat raken en dat op zijn beurt de kans op poollicht in de lage landen doet toenemen.

De afgelopen dagen is er dus een enorme zonnevlekkengroep verschenen, midden op de zonneschijf. Deze produceerde al twee zonnevlammen, waaronder de sterkste in vier
jaar tijd (afgelopen nacht). Beide zonnevlammen gingen gepaard met een zogenaamde Coronale Massa Emissie (CME) waarbij een wolk deeltjes de ruimte in werd geslingerd. Omdat de zonnevlek zowat op de voorkant van de zon ligt, zijn deze CME's op de aarde gericht. Komende nachten is er daarom kans op noorderlicht op onze breedten.

Komende nacht kan de CME van de eerste zonnevlam bij de aarde aankomen. Deze was echter niet zo sterk, dus wetenschappers van het Amerikaanse NOAA achten de kans op een flinke geomagnetische storing niet erg hoog. Daarmee is de kans op poollicht in onze streken ook niet zo hoog, maar het is niet uit te sluiten.

Morgennacht (woensdag op donderdag) zijn de kansen beter. De CME van de tweede sterke zonnevlam wordt morgenmiddag/avond bij de aarde verwacht. Deze kan een magnetische storing veroorzaken en 's nachts ook noorderlicht, misschien zelfs in Nederland of België. Houd tijdens nachtelijke opklaringen de noordelijke hemel in de gaten dus!
Meer informatie via deze link.

Geen opmerkingen: