Afgelopen dinsdag poste ik een bericht over het mogelijke binnenstromen van koude lucht in onze omgeving en het optreden van mogelijk siginificante temperatuurverschillen in het land. Aanschouw de huidige temperatuurverdeling en je ziet dat dat geen rare gedachte was:
Lekker op een terrasje in de zon op het Vrijthof in Maastricht of verkleumen in de ijsregen op de Markt in Groningen; het kan verkeren.
Nu werd mijn gedachte destijds gevoed door de beschikbare modeldata en sinds die post is de modeluitvoer voor onze omgeving eigenlijk vooral zachter geworden. Het Amerikaanse model GFS geeft het binnenstromen van de echte vrieskou in onze omgeving eigenlijk geen kans meer, terwijl het Europese ECMWF er nog niet uit is.
Een weerpresentator die ik hoog heb zitten is de Noord-Hollandse Jan Visser en hij omschrijft het ECMWF-scenario deze ochtend als volgt:
"Een Atlantisch lagedrukgebied verplaatst zich naar Zuidwest-Europa, het Scandinavisch hoog houdt stand en tussen beide systemen transporteren oostenwinden koude (vries)lucht naar onze streken. Dat proces zou zich tijdens de tweede helft van volgende week moeten gaan voltrekken. Of het gaat uitkomen? Het zou kunnen, het zou ook niet kunnen! De voorspelbaarheid van de atmosfeer blijft gewoon te klein en daar moeten we mee leren leven."
Hieronder een grafiekje die de onvoorspelbaarheid van de situatie aan de hand van het ECMWF weergeeft:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten