dinsdag 8 februari 2011

Koude of zachte vooruitzichten?

Na een volle maand zacht weer zijn er aanwijzingen dat onze contreien door een portie kou overspoeld kunnen worden. Deze luchtsoort zou dan afkomstig zijn uit een koudepoel die zich vanaf vrijdag boven Scandinavië en NW Rusland begint op te bouwen. In eerste instantie zal de kou zich uitbreiden richting de Baltische Staten en Oost-Europa, maar vanwege een opbouwend hogedrukgebied boven Scandinavië stroomt de kou vanaf later dit weekeinde en begin volgende meer naar het westen. Juist op dat moment bevindt zich echter ook een diepe depressie nabij IJsland en deze stuwt vanuit het zuidwesten zachte lucht naar onze omgeving. En ergens in de buurt, misschien wel boven ons land, komt dan de scheidslijn tussen beide luchtsoorten te liggen. Wellicht levert dit dan volgende week dinsdag een dergelijke temperatuurverdeling op; bijna 10 graden in het zuiden en maxima diep onder het vriespunt in het noordoosten:

Dergelijke details zijn natuurlijk vrijwel niet te voorspellen op een termijn verder dan 48 uur vooruit en bovendien duiden de meeste aanwijzingen vooralsnog op het aanhouden van het zachte weer, maar in potentie kan het best spannend worden.

Persoonlijk zie ik liever dat de zachte condities aanhouden, of de binnenvallende kou moet gepaard gaan met significante sneeuwval. We zullen zien!

Geen opmerkingen: