maandag 21 mei 2012

Grootste hagel in de VS en verduisterde zon

Goedemorgen vanuit Lubbock, Texas! Gisteren zijn we vanuit Oklahoma deze kant op gereden om weer in de buurt van het front te komen en om de ringvormige zonsverduistering te kunnen bewonderen. De middag verliep voorspoedig; we vonden een zware geïsoleerde bui en deze bleek de grootste hagelstenen in de VS te produceren gisteren. Wij hebben stenen van 6 cm gevonden, zonder onze auto extra te beschadigen.
Daarna werd het tijd voor de zonsverduistering. We moesten wel weer wat naar het westen rijden, maar alles leek mee te zitten; het land was vlak zonder obstakels en de wolken losten op. We zagen de maan langzaam voor de zon schuiven en toen de zon voor 80% bedekt was, gingen we langs de weg staan. We stonden nog maar net toen ineens een massieve lijn convectie aan de westelijke horizon opdoemde. En toen de zon voor ruim 90% bedekt was ging ze schuil achter deze wolken. Een verduisterde zon, maar niet zoals wij dat wilden zien.
Soms wacht je als chaser uren op convectie, maar gisteren konden we de wolken wel vervloeken. Na het vinden van een motel gingen we op zoek naar een restaurant, maar ook dat liep op weinig uit omdat de keukens om 22 uur sluiten. Het werd dus een kip fastfood en aansluitend hebben we in een kroeg geproost op Roel en de frustraties weggedronken.
Vandaag kunnen hier weer buien ontstaan, dus mogelijk komt het weer tot een chase.

Geen opmerkingen: