zaterdag 5 mei 2012

Weersverwachting voor eerste dagen VS

In grote delen van de VS is het momenteel erg warm en de hoogste temperaturen zijn weggelegd voor het westen van de staat Texas. Daar wordt het op een aantal plaatsen tussen 35 en 40°C, recordwaarden voor de tijd van het jaar! In delen van Texas en Oklahoma bevindt zich momenteel ook een zogenaamde dry line en dat zou kunnen leiden tot de vorming van enkele hele zware buien.

Helaas krijgen wij waarschijnlijk weinig mee van de hitte, want in de loop van morgen en maandag trekt een koufront door het gebied.
Het valt niet helemaal uit te sluiten dat dit koufront nog een rol gaat spelen tijdens onze landing op het vliegveld van Dallas - Fort Worth. Bijster actief qua neerslag lijkt het front niet, maar er is natuurlijk maar één zware bui in het gebied nodig om het vliegverkeer te ontregelen.
Laten we hopen dat het meevalt en we na de landing meteen een paar buien buiten de DFW metropool kunnen bejagen!
Mogelijk trekt het front al te snel zuidwaarts en komt het komende maandag nog niet tot een eerste chase. Het front lijkt daarna echter tot stilstand te komen boven centraal en zuid Texas. Aangezien er ten noorden van het front een hogedrukgebied opbouwt, wat weer leidt tot een oostelijke stroming boven Texas, kan deze oostelijke stroming aan de grond ervoor zorgen dat er nabij het snel oplopende terrein in het westen van Texas door stuw convectie gaat ontstaan. Op enige hoogte staat nog altijd een zuidwestelijke stroming en de kenners zullen daardoor direct de term windschering in de mond nemen. Of deze voldoende is voor de vorming van mooie buien is nog onzeker, maar het lijkt momenteel een reële mogelijkheid.
Gisteren had ik aan de hand van de beschikbare modeldata de volgende chase targets voor de eerste week bepaald en momenteel zie ik nog weinig reden tot aanpassing:
Maandag: noord en centraal TX, op zich niet ver van Wichita Falls en wat verder ZW
Dinsdag: ergens tussen Abiline en Fort Stockton, TX
Woensdag: Midland/Odessa en verder W
Donderdag: Vanaf Odessa naar de gehele panhandle
Vrijdag: TX
Zaterdag: TX, LA of NM

Het ziet er in elk geval naar uit dat we de eerste dagen van onze vakantie in de staat Texas zullen blijven. Mocht de kans op buien miniem blijven, dan is er niets aan de hand; de staat heeft veel te bieden qua natuur en steden!
De verwachting voor de komende twee weken voor de stad Dallas plaats ik nog even ter illustratie (bron: Weerplaza.nl):

Geen opmerkingen: