maandag 15 juli 2013

De werkloze buienjager

Dit jaar blinkt tot op heden niet uit in een hoge onweersactiviteit in ons land. Sterker nog; het is een enorm treurig jaar voor hen die convectie verschijnselen als onweer adoreren! Ik heb bij slechts 1 zomers aandoende buiencel onweer mogen aanschouwen dit jaar, verder nog een verdwaalde rommel links en rechts.
Meteo Consult heeft daarover een redactioneel stuk op hun website geplaatst, deze is hier te lezen.
Een alinea uit dat verhaal:
Dit jaar was het onweer van weinig betekenis, op veel plaatsen. De belangrijkste onweersdagen waren 19 en 20 juni (zie hiernaast). Vooral in de oostelijke helft van het land en in Zeeland kwam het toen lokaal tot actief onweer, maar veel plaatsen kregen met een zogenaamd ‘Frans kadaver’ te maken, zoals een waarnemer op Weerwoord heel treffend het buiencomplex beschreef dat in de nacht boven Frankrijk ontstond en daar actief was, maar in de ochtend, al uitblussend, over ons land naar het noorden trok. Dat gebeurde trouwens zowel op de 19e als de 20e. Het onweer ging er daarbij grotendeels uit. Zo had bijvoorbeeld Rotterdam slechts één onweersdag in juni, en Schiphol niet één.
De Bilt, strategisch in het midden van het land gelegen, kreeg nog twéé onweersdagen in juni, waarmee het totaal van het hele jaar op zeven kwam en gedurende dit zomerseizoen op zes. De kans dat we hiermee een record gaan breken is niet zo groot, want de periode april tot en met augustus 1991 leverde slechts zeven onweersdagen op; de meest onweersarme lente en zomer tot dusver. In totaal vijf andere jaren sinds 1960 leverden minder dan vijftien onweersdagen op. Het laatst gebeurde dat twee jaar geleden, toen de teller op veertien bleef steken, toch nog meer dan het dubbele aantal van dit jaar…


Bij storm chasers kan het gebrek aan interessante buien leiden tot het zogenaamde Supercell Deprivation Syndrome, in het Nederlands zal dat iets zijn als het Onweersgebrek Syndroom.
Zoals op deze weblog te lezen was, heeft The Dutch Chaser zich vooral met andere zaken dan buien jagen bezig gehouden dit jaar. Als de symptomen van SDS te hardnekkig worden dan wellicht volgend jaar de Plains in de VS maar weer eens opzoeken...

Geen opmerkingen: