zondag 28 juli 2013

Nachtelijk onweer maakt einde aan landelijke hittegolf

Gisteravond laat en tijdens de eerste helft van de nacht trok een serie zomerse onweersbuien van zuid naar noord over het land. Met name in het zuiden en midden van het land leverde dat de een aardige neerslagsom op en op meerdere plaatsen kwam het tot een hoge bliksemactiviteit. Toch is het nergens tot echt noodweer gekomen en is de Estofex verwachting voor ons land helaas niet helemaal uitgekomen.


Ikzelf heb tussen 23:45 uur en 00:40 uur de buien gadegeslagen vanaf de eerste verdieping van ons huis. Het duurde even voor het onweer er goed inkwam en helaas betrof het vrijwel uitsluitend ontladingen buiten beeld (veel geflits gezien, weinig geknal gehoord). Toch is het me nog gelukt om mijn eerste bliksemfoto van 2013 te schieten, al is hetgeen spectaculair shot geworden:

De de ruim 15 mm die de ochtendbui bracht, kwam het tijdens deze buien nog eens tot 22 mm regen in onze tuin, een verademing voor de flora.
Mede dankzij de naweeën van de storing van afgelopen nacht is de temperatuur vandaag niet meer tot 25°C of meer gestegen en daarmee is de hittegolf die vorige week zondag begon, weer tot een einde gekomen. Nieuwe hitte ligt echter nog altijd op de loer en lijkt ons land vanaf komende donderdag te overspoelen. Momenteel zijn er zelfs aanwijzingen die opteren voor de kans op een tweede hittegolf, maar dat valt natuurlijk nog te bezien.

Geen opmerkingen: