zaterdag 27 juli 2013

Eindelijk zomerse convectie tijdens landelijke hittegolf!

We hebben er dit jaar in een groot deel van het land lang op moeten wachten, maar deze week is het er dan eindelijk van gekomen; serieuze zomerse onweersbuien.
Aan het begin van de week betrof het uitsluitend lokale buien en afgelopen maandag kon ik vanuit Utrecht slechts opbollende bloemkolen (Cumulus congestus) waarnemen:

Afgelopen dinsdag ontstonden de buien dichter bij huis, al is hier geen druppel gevallen. Met name boven de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug kwamen enkele pittige wolkbreuk producerende onweersbuien tot ontwikkeling:

Gisteren bracht een kadaver van een nachtelijke Franse onweerscel nog ca 1.5mm in de pluvio, maar daar bleef het dan ook bij.
Vandaag was er sprake van convectie op uitgestrekte schaal. Een MCS dat gisteravond reeds nabij Bordeaux ontstond, heeft de nacht doorstaan en kwam 's ochtends over België naar Nederland. Het systeem was ondertussen getransformeerd naar een squall line die lokaal zware windstoten heeft geproduceerd.

Rond 11:30 uur trok het systeem over Utrecht. Samen met Myra heb ik open plaats in de buurt opgezocht om de naderende buienlijn te kunnen aanschouwen en dat leverde de aanblik op een fraaie meerlaagse shelf cloud op.

Met de windstoten viel het hier gelukkig wel mee en en de tuin heeft het allemaal redelijk doorstaan. Wel heeft het even lekker geregend en dat leverde zo'n 15 mm neerslag op:

Later vandaag en ook vannacht neemt de kans op buien weer toe en de atmosferische omstandigheden laten daarbij zware onweersbuien toe. Supercells zouden gemakkelijk kunnen ontstaan en deze kunnen dan grote hagel en mogelijk windhozen produceren. De Estofex-verwachting voor vandaag heeft zelfs een level 3 uitgegeven voor een deel van Nederland.

Helaas is de timing niet ideaal en zal ik er waarschijnlijk geen buienjacht op wagen, maar wie weet krijgen we later dus nog boeiend weer voor de kiezen. De krant van wakker Nederland is er klaar voor:

De landelijke hittegolf loopt ondertussen wel op zijn laatste benen. Waarschijnlijk is het maandag of dinsdag gedaan, als de maximumtemperatuur beneden 25°C blijft steken. Vanaf donderdag is de kans groot dat de hitte (tijdelijk) terugkeert!

Geen opmerkingen: