zondag 1 maart 2015

Tamelijk normale sprokkelmaand

Weer een maand en een seizoen voorbij. Veel heb ik er niet over te melden helaas.
Het KNMI bericht het volgende:
Met in De Bilt een gemiddelde van 3,5 °C week de temperatuur in februari niet veel af van het langjarig gemiddelde van 3,3 °C. De maand begon echter vrij koud.
Tot een ijsdag (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) kwam het niet. Normaal telt februari twee ijsdagen.
Met veertien vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) week februari niet veel af van het langjarig gemiddelde van vijftien dagen.

De registratie van de temperatuur in mijn tuin:

Op 20 februari sloeg het weer om en kregen we te maken met een (zuid)westelijke aanvoer met regelmatig storingen waarbij de temperatuur meestal boven normaal kwam. Er viel over het land gemiddeld ca. 50 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 55 mm.
Ook de wind nam in kracht toe. In de nacht van 22 op 23 februari nam de wind aan de kust toe tot stormachtig, windkracht acht, en kwamen er windstoten voor tot 85 km/h.

Het zag er lange tijd naar uit dat mijn winddelen niet veel zouden opleveren, maar uiteindelijk is het toch gelukt om voor op schema te blijven van de te verwachten opbrengst dit jaar:


Met een gemiddelde temperatuur van 4,1 °C tegen een langjarig gemiddelde van 3,4 °C, gaat de winter van 2014/2015 als vrij zacht de boeken in. Vooral december en januari waren zacht, februari week niet veel af van het langjarig gemiddelde.
Op 23 januari kwam op veel plaatsen de temperatuur de gehele dag niet boven het vriespunt en werd in De Bilt de eerste en enige ijsdag van deze winter genoteerd. Normaal telt de winter zeven ijsdagen. Het aantal vorstdagen, dagen waarop de minimumtemperatuur onder het vriespunt komt, lag met 36 wel in de buurt van het langjarig gemiddelde van 38 dagen.
Met ca. 225 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 196 was de winter zonnig. Dit komt vooral door de zonnige februarimaand.
De winter verliep nat met gemiddeld over het land ca. 240 mm tegen 208 mm normaal. Januari zorgde voor de meeste neerslag, december en februari weken niet veel af van het langjarig gemiddelde.

Geen opmerkingen: