zondag 3 januari 2016

Oost-Europese koude bereikt Noordoost-Nederland

Na een uitermate zachte wintermaand is het oosten en noordoosten van Europa de afgelopen dagen overvallen door een indrukwekkende koudegolf die zelfs grote delen van Turkije en Griekenland heeft bereikt.
De grote atmosfeermodellen hebben de afgelopen 10 dagen grote moeite gehad om te berekenen tot hoe ver deze Siberische koude tot in onze omgeving kon geraken, maar het zag er al wel langere tijd naar uit dat het noordoosten van ons land de grootste kans maakte om iets van winters weer te ervaren. En dat is vandaag dan gebeurd, want in Groningen en delen van Drenthe en Friesland is de temperatuur (tijdelijk) onder het vriespunt gekomen en in combinatie met regen leidde dat tot ijzel en gevaarlijke gladheid.

Omdat de aangevoerde lucht op enige hoogte ook boven Groningen verder afkoelt, neemt de kans op vaste neerslag (sneeuw) in Noordoost-Nederland later vandaag en vannacht toe. In de rest van het land gaat dat niet op en valt regen bij tamelijk hoge temperaturen. Deze grote verschillen in zowel temperatuur als het mogelijke weerbeeld tussen het noordoosten en de rest van het land houden mogelijk nog tot donderdag aan. Daarna lijkt de bezem weer door de atmosfeer te gaan en moet de eventueel nog aanwezige vrieslucht ook boven Groningen zijn biezen pakken.
Hieronder enkele kaarten waarop het indrukwekkende koudereservoir en de verschillen in onze omgeving goed te zien zijn:

Geen opmerkingen: