donderdag 7 januari 2016

Op 3 opvolgende dagen code ROOD (Weeralarm) in noordelijk Nederland

Vanaf afgelopen zondag t/m vandaag maken de noordelijke provincies een tamelijk bijzondere winterse periode mee. Niet dat het nu erg koud is, al is 4 opvolgende ijsdagen natuurlijk erg koud in vergelijking met de extreme mildheid van de vorige maand (Nieuw Beerta nu een negatief maandgemiddelde, terwijl Vlissingen op +8 staat), maar vooral vanwege de aanhoudende (kans op) ijzel.
Tijdens de nacht naar maandag kwam het tot sneeuw, maar de rest van de tijd viel vooral onderkoelde regen.
Op onderstaande kaart is goed te zien dat op enige hoogte zachte lucht wordt aangevoerd, terwijl in de grenslaag de voorste begrenzing van de Siberische koudepoel het noorden van het land is binnengestroomd.

Warm water valt dan dus door een laag met temperaturen onder het vriespunt en dat staat vrijwel altijd garant voor gladheid, vaak als gevolg van ijzelvorming. Dat levert naast ongemak en zware overlast,

...ook mooie en vrij unieke beelden op:


Onderstaande foto's zijn gemaakt door Krijn Dijkema uit het Groningse Garrelsweer (what's in a name...). Meer foto's op zijn website.

De vorstgrens wordt momenteel door een opkomende frontale storing steeds verder teruggedrongen. Toch zal de overlast in het noordoosten niet direct voorbij zijn. Vandaag bestaat nog kans op winterse neerslag en de komende twee nachten verlopen nog koud en helder genoeg dat opvriezing een serieus risico op gladheid kan brengen.

Vanaf midden volgende week neemt de kans op winterse perikelen in het hele land toe. De aangevoerde luchtmassa wordt dan dermate koud dat rekening gehouden moet worden met (tijdelijke) sneeuwdekjes. Het is nog ver weg, maar mogelijk brengt het weerbeeld dan landelijk veel overlast voor het verkeer.

Geen opmerkingen: