maandag 22 november 2010

Mark it Zero


Bovenstaande titel en illustratie verwijzen naar een briljante scene uit de magistrale film "The Big Lebowski" van de Coen broertjes:
Walter Sobchak: [shouting] Has the whole world gone crazy? Am I the only one around here who gives a shit about the rules? Mark it zero!
The Dude: They're calling the cops, put the piece away.
Walter Sobchak: Mark it zero!
[points gun in Smokey's face]
The Dude: Walter...
Walter Sobchak: [shouting] You think I'm fucking around here? Mark it zero!
Smokey: All right, it's fucking zero. Are you happy, you crazy fuck?
Walter Sobchak: ...It's a league game, Smokey.

Maar in deze posting refereert de titel vooral naar een temperatuurverwachting.
De 0-graden isotherm zal onze omgeving in de loop van deze week overspoelen en als dat eenmaal gebeurd is, voorlopig ook niet meer verdwijnen.
Het wordt serieus winters!
Verantwoordelijk voor deze koudegolf is een omvangrijk hogedrukgebied dat zich manifesteert op noordelijke breedten en een groot deel van de Atlantische Oceaan. Depressies zoeken hun heil boven het warme water van de Middellandse Zee en dat levert in een groot deel van noord en west Europe een oostelijke stroming op. Hieronder een ECMWF-kaartje met de te verwachten luchtdrukverdeling voor het einde van komend weekeinde:

Een dergelijke synoptische situatie is wat de gemiddelde liefhebber van winterweer in ons land wil zien. Vanaf donderdag komt het dan op uitgebreide schaal tot vorst in de nacht en vanaf komend weekeinde is het maar zeer de vraag of de temperatuur ook overdag nog wel boven het vriespunt uitkomt. Zo niet, dan staan er dus ijsdagen op het programma en dat is toch wel bijzonder te noemen voor november. Hieronder is op een kaart van het GFS-model te zien in welke luchtsoort we terecht gaan komen, behoorlijk arctisch:

Volgende week de eerste ijsbanen open? Ook het einde van de aanstaande koudegolf is namelijk nog niet in zicht, het zou wel eens tot in december kunnen aanhouden:

Natuurlijk moet het allemaal nog gebeuren en zijn de exacte details onder meer afhankelijk van kleine lagdrukgebiedjes die langs ons land naar het zuiden komen afzakken. De exacte trekrichting heeft natuurlijk invloed op de windrichting boven ons land (Noordzee nog zeker 10°C) en ook hoeveel neerslag er gaat vallen. Maar koud wordt het zeker en het zal ongetwijfeld gedurende de week ook op steeds meer plaatsen wit van de sneeuw worden. Als het dan toch koud moet worden, laat het dan ook maar lekker sneeuwen!

2 opmerkingen:

Mark zei

Mooie vooruitzichten, geillustreerd met een mooie uitsnede van een zo mogelijk nog mooiere film! I can't wait. Bring on the cold! :)

Anoniem zei

Sommige hebben een patent op deze film. Ik reken mij tot een dezer mensen. Weer niet zo belangrijk maar bowlen>>>

JP