vrijdag 12 november 2010

Ook zo'n last gehad van herfstdepressie?

De media was er gisteren weer redelijk vol van; de harde woei in NL. Hier viel het eigenlijk wel mee; het tuinmeubilair is een beetje verplaatst en er zijn wat planten van de schutting gewaaid, maar verder eigenlijk niets.
Op de kust heeft enige tijd een storm (9 Bft) gestaan, maar de uurgemiddelden bleven daar over het algemeen onder.

Nu wil het met een zuidenwind natuurlijk ook niet echt lukken in NL, met een westcomponent in de wind en dan het liefst een NW'er gaat het veel beter. Afgelopen avond en nacht stond er dan een westenwind en volgens GFS had deze in de nanacht moeten aantrekken tot een volle windkracht 9 en misschien zelfs wel 10. ECMWF had een minder onstuimige nacht in gedachten en achteraf kan gezegd worden dat ECMWF het bij het juiste eind had. Opvallend was gisteravond nog wel het zogenaamde split level koufront dat als actieve buienlijn met onweer van west naar oost over het land trok:


Een dergelijke buienlijn is in staat om zeer zware windstoten en soms zelfs windhozen te produceren. Er zijn mij echter nog geen meldingen bekend van zware windschade, dus waarschijnlijk is het allemaal erg meegevallen.

Geen opmerkingen: