dinsdag 17 mei 2011

Máximapark


DNU bericht:
"De dag voor haar veertigste verjaardag heeft prinses Máxima er een park bij. Het Leidsche Rijn Park werd maandagmorgen door wethouder Harrie Bosch en Johan de Boer van de vrienden van het park omgedoopt. De prinses is vereerd met de geste.

In Utrecht hebben veel van de belangrijke parken de naam van vrouwelijke leden van het koninklijk huis zoals het Wilhelminapark, het Julianapark en het Beatrixpark. In Leidsche Rijn ligt al het Amaliapark dat ooit Groot Archeologiepark was. Verschil met deze parken is dat ze genoemd zijn naar het (voormalig) staatshoofd of de troonopvolger.

Voor het Máximapark is de nieuwe naam de vijfde. Ooit begon het enorme parkgebied tussen het Vleuten-De Meernse en Utrechtse deel van Leidsche Rijn als Centraal Park. Later werd dat Rijnsche Park en na politieke discussie werd Rijnse Park geopperd. De verandering van Leidsche Rijn Park tot Máximapark is volgens parkvriend Johan de Boer de laatste naamsverandering.

Deze maand staat het park flink in de belangstelling. Woensdag opent Landschapsbeheer Vleuten-De Meern hun nieuwe onderkomen in de Buitenhof, op 22 mei zijn er evenementen op Castellumpark Hoge Woerd waar de Historische Vereniging Vleuten-De Meern Haarzuilens een voorlopig museum opent met de Romeinse en middeleeuwse geschiedenis van het gebied en waar Natuur- en Milieu Communicatie tuinen in gebruik neemt.

Zaterdag 28 mei wordt aan de Vikingrijk parkrestaurant Anafora en een speeltuin geopend en op 29 mei is er de Dag van het Park."

Verder kan gemeld worden dat een monumentale perronkap van Utrecht CS een bestemming krijgt in Leidsche Rijn, op het dak van de landtunnel van de A2. Binnekort verhuist ook de Jeremiebrug naar het Leidsche Rijn Park.

Geen opmerkingen: