maandag 23 mei 2011

Steden en tornado's

Geen goede combinatie. Het zat er natuurlijk al een lange tijd aan te komen, want de steden in het centrale deel van de VS zijn de afgelopen jaren behoorlijk uitgedijt. En dat in een gebied waar elk jaar weer verwoestende tornado's ontstaan. Natuurlijk is de kans dat een huis geraakt wordt door een tornado erg klein, maar als het aantal huizen toeneemt, zal er onherroepelijk één verwoest worden door een tornado. En dit jaar lijken de tornado's het meer dan anders voorzien te hebben op dorpen en steden.
Vorige maand was het vooral raak in Dixie Alley (Alabama, Mississippi), de afgelopen dagen hebben een aantal steden in Tornado Alley (anders dan Chase Alley) te maken gehad met tornado's. In Minneapolis was de schade nog relatief beperkt, het 50.000 inwoners tellende stadje Joplin in Missouri is vrijwel van de kaart geveegd. Ik heb er in 2003 nog een nacht doorgebracht en dat geeft mij dan weer een extra naar gevoel om onderstaande beelden te zien:



Surrealistich, als uit een film, of zoals de gehele aarde eruit had moeten zien als onheilsprofeet Camping gelijk zou hebben gehad.
Opmerkelijk dat één tornado zoveel doden veroorzaakt; waarschijnlijk is het de dodelijkste tornado in tenminste 50 jaar tijd. En dat terwijl de nationale weerdienst zeker een kwartier van te voren een tornadowaarschuwing had uitgegeven, onvoorstelbaar.

Geen opmerkingen: