zondag 25 september 2011

Nederlands Film Festival

Het is weer de tijd van het jaar dat Utrecht in het teken staat van het NFF en ook dit jaar hebben Myra en ik weer een film bezocht. Gisteravond hebben we in Pathé Rembrandt Claustrofobia gezien, maar deze werd voorafgegaan met een première van de laatste korte film van Jan Doense (Mr. Horror).
Deze film duurde slechts 10 minuten en werd gedragen door twee acteurs (Mirjam de Rooij en Victor Löw).
Synopsis: "De wekker staat tergend lang op 5:04. Een vrouw ligt wakker van een burenruzie. Ze twijfelt of ze in moet grijpen. Zeker bij een aanhoudend onheilspellend brommend geluid. Na een half uur doet ze het licht aan. Haar man ergert zich aan haar bezorgdheid en hun relatie wordt er ondertussen ook niet beter op. ’s Ochtends belt ze toch maar even met de buren en langzaam tekent zich een uitdrukking van ontzetting af op haar gezicht."
Eigenlijk is het één lange, sterke scene die je dus inderdaad ook als korte film zou kunnen zien. Af en toe werd er gelachen in de zaal en je kreeg geen gruwelijke details te zien, het was allemaal suggestief. Het einde was origineel te noemen, een leuke film!
Aan het einde werden cast&crew nog naar voren gehaald en kregen ze onder meer een goed applaus cadeau.

De hoofdfilm, Claustrofobia, kreeg geen première op het festival. De film is in juni 1x te zien geweest in Amsterdam, daarna werd het online beschikbaar. Voor een klein bedrag kan je dan de film zonder reclame bekijken. Op het grote doek was dit de eerste vertoning en de regisseur heeft daardoor het geluid ook wat moeten verbeteren. Achteraf kan gezegd worden dat het een zeer goede film voor het grote doek blijkt te zijn en daarom is het wellicht zonde dat er voor gekozen is om het alleen online te plaatsen.

Voor zijn genre kan de film zich meten met degene die uit de Amerikaanse koker komen, sterker nog; de film was vaak beter dan wat Hollywood voortbrengt. Opmerkelijk detail uit de film: ik heb een IPad nooit als moordwapen gezien, maar het kan dus wel degelijk.
Voor hen die van dergelijke thrillers/horrors houden; de film is nog altijd online te zien.

Geen opmerkingen: