vrijdag 3 januari 2014

2014 begint flitsend, zacht en winderig


Het jaar is amper drie dagen oud en we hebben reeds een onweer van formaat te pakken. En dit op de derde januari met de hoogste maximumtemperatuur in De Bilt sinds het begin van de metingen. Nu stond dit zogenaamde dagrecord niet erg scherp (overige data in de eerste januaridecade kennen hogere records qua maximumtemperatuur), maar het geeft wel aan dat ons land in zeer zachte luchtmassa's verkeerd.
Volgens sommige berekeningen houdt dit zachte weer een groot deel van de winter aan:

Toch verschijnen er steeds meer aanwijzingen dat het stromingspatroon tussen 10 en 15 januari zou kunnen veranderen met een mogelijk winters intermezzo tot gevolg. Daarover later meer, vandaag was het nog zeer zacht.
Het KNMI schrijft het volgende over de weersituatie van vandaag:
"Een noord-zuid georiënteerde actieve trog passeert later vanmiddag van west naar oost ons land. Achter de trog wordt de opbouw van de atmosfeer snel onstabieler, T500 hPa gaat in het midden en noorden van het land naar waarden rond -33 C en we bevinden ons vanavond onder invloed van een linkeruitgang van de jet."
"Ook qua windstoten zijn de modellen erg consistent met de voorgaande run. Dit levert nog steeds het beeld op van 80-90 km/u. Hoogste uitschieters aan de kust bij buien, bij een zware bui aan de kust het nog wat hoger uitpakt richting 100 km/u (hebben we ook in de obs gezien 55 kts)."
"Op de trog en erachter geclusterde buien met korrelhagel en onweer, T500 daalt bij de trog naar -28 erachter verder naar -34 met in het noorden de koudste bovenlucht. Harmonie geeft via de graupelmethode een duidelijk signaal voor onweer en KOUW geeft een 50-80% kans."

Nou, dat onweer is er gekomen hoor! Rond 16 uur zag ik vanuit Soest de eerste bliksems, onderweg naar huis werden dat er steeds meer (waaronder fraaie inslagen!) en éénmaal thuis werd ik nog getrakteerd op een hagelsteniging.

Ook is het vooral in het vooral in het zuidwesten van het land plaatselijk tot zeer zware windstoten gekomen:

Ook in ons tuintje haalde wind even flink uit:

In België en Frankrijk, en mogelijk ook in Nederland, zou sprake geweest kunnen zijn van tornado's, maar deze moeten nog bevestigd worden.
Ik heb nog een poging tot bliksemfotografie gedaan met de nieuwe Sony, maar meer dan weerlicht leverde dat niet op. Hieronder twee foto's om aan te geven dat dat weerlicht toch best wel fel was:

Helaas, volgende keer meer geluk!

Het KNMI waarneemnetwerk is trouwens ook aan bezuinigingen onderhevig. Vanaf maandag verdwijnen twee stations en wordt er op een aantal andere minder data doorgegeven. Op langere termijn sluiten waarschijnlijk nog enkele andere KNMI waarneemstations langs onze grenzen.
"KNMI bezuinigingen waarneeminfrastructuur:
Per 6 jan 2014 / 11 lt worden onderstaande maatregelingen van kracht.
Automatische Waarneemstations (AWS'n):
1. Wilhelminadorp en Texelhors: gehele berichtgeving stopt
2. Terschelling Hoorn, Westdorpe en Ell: wolkenhoogte waarnemingen stopt
3. Herwijnen: present weather waarnemingen stopt"

1 opmerking:

Giel zei

Laatst ook in een hotelletje in Noord Brabant overnacht om een x in dat gebied van Nederland te fietsen! Helaas blijft het weer niet altijd zo!