zondag 26 januari 2014

Winter in de Gouden Driehoek

De winter verloopt tot op heden erg zacht en dus is onderstaand persbericht weinig verrassend:
"WAGENINGEN -
Door de zeer zachte winter is Nederland gemiddeld 20 procent groener dan precies een jaar geleden. Er is meer onkruid en duinen zijn ook groener. Dat blijkt uit de Groenindex die de Wageningen Universiteit en De Natuurkalender zondag voor het eerst hebben gepresenteerd.
Drie keer per week maken satellieten gedetailleerde foto's van het hele land. Bij de Groenindex die aan de hand daarvan wordt gemaakt, wordt letterlijk gekeken hoe groen het oppervlak van Nederland is.

De data zou te zien moeten zijn op deze website, maar ik kon weinig actuele data vinden. Dat het Groene Hart en ons tuintje nog zo aangenaam groen zijn had ik natuurlijk zelf ook al opgemerkt.

Maar niet heel Nederland is ondertussen meer groen. Met name in het oosten van Groningen is het al dagen koud met lichte vorst en soms enige sneeuw.
Hieronder enkele momenten van de afgelopen dagen waarop de landelijke temperatuurtegenstellingen goed te zien zijn:

Vanochtend was het temperatuurverschil vele malen groter:

Deze situatie is tot stand gekomen na passage van een actieve storing gisteravond. Deze bracht soms veel wind met schade tot gevolg,
lokaal onweer en in het noordoosten sneeuw:

Ook vandaag wordt in het noordoosten winterse neerslag verwacht (soms ook IJZEL):

Sommige weeramateurs hanteren een speciale benaming voor Noordoost-Nederland als het gaat om winterweer: De Gouden Driehoek.
Deze naam vind zijn oorsprong in de topografische vorm van het gebied (even als het met name de drie noordelijke provincies beslaat) en het feit dat het er net wat makkelijker wintert dan in de rest van het land. Vooral het KNMI-station Nieuw Beerta is daarbij een mekka voor winterliefhebbers en het nieuws dat dit station binnenkort wordt opgeheven maakt dan ook vele emoties los. Online bestaan verschillende mogelijkheden om petities te tekenen om het station te redden van de ondergang.
Om af te sluiten nog een tweetal foto's uit het Siberië van Nederland (bron: Emil uit Eelderwolde en Krijn uit Garrelsweer):

Ondertussen schijnt hier een flauw zonnetje bij +6°C en maken wij ons op voor een aangename zondagswandeling.

Geen opmerkingen: