donderdag 3 april 2014

Achtste dag van reeks ADS-dagen

Het is nog niet gedaan met de ADS situatie in ons land, maar de kans op regendruppels neemt vanaf nu stilletjes aan toe. Ik ga er vanuit dat het vandaag hier nog wel meevalt en we dus opnieuw een ADS-dag mogen bijschrijven (actueel 22°C!).
Droog weer met veel zon, maar de lucht is op het ogenblik wel enigszins ongezond. Dat komt door een combinatie van fijnstof, pollen en Saharazand. Vooral bij zonsopkomst en -ondergang is de vuiligheid goed zichtbaar aan de gele/bruine waas:

Voor mensen met minder gezonde longen is het dan ook niet aanbevelenswaardig om zich flink in te spannen. Gelukkig zijn mijn longen nog in gezonde staat en heb ik maar weer eens een rondje op de mountainbike gedaan. Veel bomen lopen ondertussen al uit en veel sloten zijn bedekt met een rode waas, net als eigenlijk de hele winter al. Het gaat om een drijfplant, genaamd de grote kroosvaren. De kroosvaren heeft niets met kroos te maken. Het is er zelfs geen familie van. Normaal gesproken sterft dit plantje tijdens het koude weer in de winter, maar aangezien dat dit jaar afwezig is gebleven, kleuren veel sloten nog altijd rood. De grote kroosvaren wordt door de waterschappen gezien als een een invasieve exoot. Deze plant vermenigvuldigt zich snel en verdringt inheemse soorten. Het is een plant die de watertoevoer of afvoer kan verstoren en daarom wordt deze plant actief door waterschappen bestreden.

Afsluitend nog twee plaatjes uit de tuin, zelfs de Brem bloeit al!

Indien er meer ADS-dagen aan deze fraaie reeks worden bijgeschreven, zal ik met een update komen en anders gaan we binnenkort verder met een nieuw onderwerp.

Geen opmerkingen: