zaterdag 12 april 2014

Langs de Meije en over de Grecht

Het was vanochtend nog zonovergoten en om daar van te profiteren, zat ik redelijk bij tijds weer op de fiets. Een nadeel van een dergelijk vroege tocht was dat de temperatuur nog niet echt optimaal was, maar daar kan je tegen trappen. Eerste doel; de rivier de Meije. Wikipedia omschrijft: De Meije is een rivier in Zuid-Holland, tussen de Oude Rijn bij Zwammerdam en de Nieuwkoopse plassen. Langs het water ligt het gelijknamige lintdorp De Meije. Het landschap langs de Meije is schilderachtig, zodat er zomers veel toeristen op en langs het water te vinden zijn.
Daarna heb ik voor het eerst gebruik gemaakt van het nieuwe trekpontje over de Grecht (nog niet bekend bij Google Maps).
De Grecht, in de volksmond ook wel Greft genoemd, is een wetering tussen de Oude Rijn even ten westen van de stad Woerden tot de Kromme Mijdrecht. De Grecht werd aan het einde van de veertiende eeuw gegraven en diende voor de ontwatering van het omringende polderland, maar werd ook voor de scheepvaart gebruikt. Op dat moment was de Grecht een kanaal dat vrijwel exact in noord-zuidrichting liep en dwars door de polder Kamerik-Mijzijde ging. Voor de boeren, wier land door de nieuwe watergang werd doorsneden, betekende dat veel overlast. Door golfslag moesten zij de oevers van hun landerijen verstevigen en omdat zij geen bruggen over de Grecht mochten bouwen, werd het bewerken van hun, westelijk van het water gelegen landen moeilijker.
In mei 2013 is er een tweede pontje in gebruik genomen tussen de Toegang, iets ten zuidoosten van Achttienhoven en de Houtkade in Kamerik-Mijzijde. Dit pontje verbindt dus de Gemeente Nieuwkoop met de gemeente Woerden en de provincies Zuid-Holland en Utrecht.
De route:

Enkele ploaties:

Geen opmerkingen: