dinsdag 1 april 2014

Zesde dag van serie ADS-dagen

Met het aanvangen van een nieuwe lentemaand is het weertype in ons land nauwelijks veranderd. Opnieuw beleefden we een droge, tamelijk zonnige en zeer warme voorjaarsdag en wederom werd het te De Bilt warmer dan 20,0°C.
Nog even terugkijkend op de afgelopen maartmaand kunnen we het volgende concluderen:
Niet eerder heeft de zon in maart zo veel geschenen als dit jaar. Bovendien was de maand droog en veel zachter dan gewoonlijk. Een groot verschil met vorig jaar toen maart één van de koudste was sinds het begin van de metingen met veel sneeuw.
Het KNMI berekende gemiddeld over heel Nederland circa 210 uur zon, terwijl 125 uur normaal (gemiddeld over 1981-2010) is. In de zuidelijke helft scheen de zon zelfs omstreeks 225 uur en ook het noordoosten, met de minste zon, zat met circa 200 uur nog ruim boven de norm.
Ook het verloop van de temperatuur was bijzonder. De maand was met gemiddeld ongeveer 8,4 graden tegen 6,2 graden als langjarig gemiddelde zeer zacht. Alleen in 1991 (8,8 graden) en 1990 (8,5 graden) was maart nog zachter. Maart 2014 staat op een gedeelde derde plaats in de top tien van de warmste maanden sinds 1901. Daarmee is maart de vierde maand op rij die een plek krijgt bij de tien warmste maanden.
Op 9 maart werd in het zuiden en oosten al meer dan 20 graden gemeten terwijl De Bilt 19,5 graden noteerde. In De Bilt is het zo vroeg in het jaar in elk geval sinds het begin van de metingen in 1901 nog nooit zo zacht geweest. Op 20 maart werd ook hier de eerste warme dag met 20,0 graden of warmer geboekt, waarna er in de laatste decade van de maand nog twee warme dagen volgden, zodat de maand drie warme dagen telde. Normaal komen warme dagen in De Bilt in maart niet voor.

Hieronder enkele waarnemingen van ons weerstation:

Nooit eerder heeft De Bilt in maart drie warme dagen kunnen noteren. Ook op mijn verjaardag is het meer dan 20 graden geworden en daarmee werd het mijn warmste jubileum tot nu toe. Ook is de gemiddelde etmaaltemperatuur nooit eerder zo hoog geweest op mijn verjaardag:

Vandaag ben ik weer lekker met de fiets naar het werk gegaan en zodoende was ik getuige van een mooie zonsopkomst de polder:

De reeks ADS-dagen lijkt met nog tenminste twee dagen aangevuld te worden, daarna neemt de neerslagkans toe en lijkt de temperatuur te gaan dalen.

Geen opmerkingen: