vrijdag 25 april 2014

Convectief weertype

De afgelopen dagen is het op meerdere plaatsen in het land tot significante buien gekomen. Deze produceerden dikwijls onweer en hagel en soms ook overvloedige regenval.
Eergisteren trok een fors buiencomplex over het noordoosten des lands, waarbij met name in de omgeving Assen behoorlijke overlast werd veroorzaakt. Het buiencomplex is op onderstaand radarbeeld goed te zien. Ook is een kleinschalige bui in het midden des lands te zien. Deze kon ik later nog vanuit ons slaapkamerraam vastleggen:

Gisteren ontstonden opnieuw buien, maar nu op een veel grotere schaal. In de guidance van het KNMI was het volgende te lezen: Voor het front uit zien we soms buienrestanten over het zuidwesten trekken. In de loop van de dag weer een opleving van de buiigheid. De CAPE-waardes liggen met waardes rond de 1000 J/kg weer iets hoger dan de afgelopen dag. Bovendien is er ook iets meer schering (rond 30 kn). Daarom grote kans op enkele single cells maar vooral ook multicells. INDECS geeft hoge onweerskansen, Harmonie laat een overduidelijk onweerssignaal zien, forser dan de afgelopen dag. Donderdagavond zakken de buien weer in.
De buien ontstonden inderdaad op een vore boven de Veluwe en in het Rijk van Nijmegen. Op het werk waren de buien vanuit Soest goed te volgen en bovendien kwamen ze steeds dichterbij. Dit leverde tijdens de namiddag nog een forse bui met frequent (hoogte)onweer op, maar visueel attractief was het niet. Het meest zware deel van het buiencomplex trok van Doorn over Zeist en een groot deel van Utrecht-stad. Daar leverde forse hagel nogal wat overlast op. Tijdens mijn rit naar huis zag ik dan ook veel groen liggen op de Ring Utrecht, maar eenmaal de A2 overgestoken waren de wegen ineens droog. Thuis was dan ook vrijwel niets gevallen. Gelukkig maar, hagel is niet eens wat ik graag in de lentetuin zou willen hebben. 's Avonds volgden vervolgens nog een paar buien en dat leverde nog een ruime mm regen en een enkele ontlading op, maar verder was het hier weinig spectaculair. (Onderstaande hagelbeelden komen van sociale media)

Geen opmerkingen: