vrijdag 29 mei 2015

Wederom een squall met haast

Amper bijgekomen van de impressies van de dag ervoor, zijn we gisteren vanuit Canyon naar het zuidoosten gereden. Een juiste target kiezen was lastig, maar zo'n anderhalve week geleden ontstonden aan de zuidflank van een complex ochtendbuien nieuwe cellen die tornado's produceerden en dat kon vandaag opnieuw gebeuren. Er hing namelijk een forse bui nabij Lubbock en daar moesten we eerst doorheen. Slagregens en nabije inslagen maakten dat nog de moeite waard ook. De bui heeft er overigens voor gezorgd dat het relatief droge Lubbock onder water is komen te staan.
Eenmaal aan de zuidoostkant nabij onze target Post, hing het SPC een tornado watch voor dat gebied. Verder naar het noordoosten hingen al enkele iets meer geïsoleerde cellen en deze werden actiever. We zijn na een tankbeurt NO gereden, achteraf niet de beste keuze, want nabij Post schijnt 2 uren later een tornado gezien te zijn.
Wij gingen spelen met die andere buien en ook deze leken even een supercell te kunnen worden. De meest oostelijke heeft zelfs even een tornado waarschuwing gehad.
Om daar te komen waren we genoodzaakt om een core punch uit te voeren. Enorme hoeveelheden water en hagelstenen van 1 tot 2 cm klapten met harde wind tegen onze playmobiel auto, maar deze heeft dat goed doorstaan. Ondertussen was de tornado waarschuwing ingetrokken en clusterden de buien samen tot een lineair MCS waarvan de outflow op een gegeven moment ver voor de neerslag uitkwam.
De kansen op interessante convectie waren daarmee verkeken.

Zelf in deze natte tijden was de squall nog in staat grote hoeveelheden zand de lucht in te blazen.
Hoe dan ook, onze jacht zat er op en we reden weer westwaarts en hebben een restaurant en motel in Post gevonden.

Vandaag waarschijnlijk de laatste dag met kans op boeiende convectie, mogelijk rijden we naar oostelijk Nieuw Mexico. In het weekend kunnen we dan nog even de toerist uithangen.

Als afsluiter nog enkele tornado foto's, omdat hij zo mooi was!

Geen opmerkingen: